vijesti

24.11.2010.
Čip omogućuje vježbanje paraliziranim osobama
Znanstvenici s londonskog University Collegea su razvili minijaturni čip koji nakon implantacije u blizini kralježnice omogućuje pomoć pri tjelovježbi.
24.11.2010.
Voće i povrće za duži život
Znanstveni časopis Archives of Internal Medicine je objavio rezultate istraživanja provedenog u SAD koje sugerira kako česta konzumacija voća i povrća smanjuje rizik za smrt.
23.11.2010.
Geni povezani s ranijim ulaskom djevojčica u pubertet
Časopis Nature Genetics piše kako je najmanje 30 gena povezano s dobi u kojoj djevojčice ulaze u pubertet.
22.11.2010.
Mlađi pacijenti teže podnose posljedice obolijevanja od raka
Iako imaju veće izglede za preživljavanje, mlade odrasle osobe oboljele od raka teže podnose bolove te emocionalne i financijske posljedice obolijevanja od raka.
22.11.2010.
Novi pristup tretiranju povišenog krvnog tlaka
Uz pomoć kratkog "udara" radio valova prema bubrezima je moguće sniziti krvni tlak kod pacijenata koji ne reagiraju na lijekove, objavio je The Lancet.
22.11.2010.
Povezanost pretilosti i osjeta mirisa
Osobe s viškom kilograma imaju znatno razvijeniji osjet mirisa, sugerira istraživanje britanskih znanstvenika s University of Portsmouth.
21.11.2010.
Sok od nara pomaže pacijentima na dijalizi
Istraživanje provedeno u Izraelu je pokazalo kako je redovita konzumacija soka od nara kod pacijenata na dijalizi povezana s manjim rizikom za infekcije.
21.11.2010.
Nestašica hrane pogađa više od milijarde ljudi
Globalni indeks gladi pokazuje kako je glad prošle godine bila alarmantno učestala u 29 zemalja, te da je neuhranjeno više od milijarde ljudi.
20.11.2010.
PTSP povećava rizik za preuranjenu smrt
Ratni veterani pogođeni posttraumatskim stresnim poremaćajem (PTSP) imaju 2,4 puta veći rizik za smrt od bilo kojeg uzroka u odnosu na veterane bez PTSP-a.
19.11.2010.
Prehrana bogata povrćem smanjuje rizik za frakture kostiju
Osobe starije dobi koje konzumiraju veće količine povrća imaju manji rizik za frakture kostiju, objavio je American Journal of Clinical Nutrition.
Drveće
Trave
Korovi
Crkvina
2,7
umjerena
Trave
2,5
umjerena
Čempresi
0,6
niska
Loboda
0,2
niska
Trputac
0,2
niska
Drveće
Trave
Korovi
Drveće
Trave
Korovi
Drveće
Trave
Korovi
Koprive
3,6
umjerena
Trave
2,5
umjerena
Trputac
1,0
niska
Drveće
Korovi
Drveće
Trave
Korovi
Trave
5,4
umjerena
Pitomi kesten
1,9
niska
Crkvina
2,4
umjerena
Trputac
1,9
niska
Maslina
1,0
niska
Borovi
0,8
niska
Drveće
Korovi
Drveće
Korovi
Drveće
Korovi
Crkvina
2,5
umjerena
Trave
2,5
umjerena
Pitomi kesten
0,8
niska
Trputac
0,4
niska
Drveće
Trave
Korovi
Koprive
6,8
visoka
Trave
6,5
visoka
Trputac
1,5
niska
Lipa
0,6
niska
Pitomi kesten
0,3
niska
Crkvina
6,1
visoka
Trave
6,1
visoka
Pitomi kesten
2,1
umjerena
Trputac
1,1
niska
Borovi
0,4
niska
Koprive
6,1
visoka
Trave
6,5
visoka
Pitomi kesten
2,5
umjerena
Trputac
1,9
niska
Čempresi
0,4
niska
Borovi
0,3
niska

Prehrana po bolestima

Saznajte više o prehrani i namirnicama te njihovom utjecaju na određene bolesti.

Jelovnici po kalorijama

Jelovnici po kalorijama Odaberite odgovarajući jelovnik od 1100 do 2700 kcal

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa: