Poremećaji masnoća

Hiperlipidemija - povišene masnoće u krvi

Objavljeno 15.03.2007.
Doc. dr. sc. Jure Mirat, dr. med., specijalist kardiolog
Hiperlipidemija (povišene masnoće u krvi) uz povišen krvni tlak i pušenje tri su glavna čimbenika rizika za razvoj ateroskleroze i kardiovaskularnih oboljenja i odgovorni su za gotovo polovinu kardiovaskularnih bolesti.
Hiperlipidemija - povišene masnoće u krvi

Uvod

Povećanje kolesterola u krvi višestruko povećava rizik nastanka nekih kardiovaskularnih oboljenja, dok sami trigliceridi nisu toliko opasni.

Masnoće u krvi nalaze se u obliku kolesterola i triglicerida. Govorimo o hiperkolesterolemiji (kad je povišen samo kolesterol), hipertrigliceridemiji (kad su povišeni samo trigliceridi) ili kombiniranoj hiperlipidemiji kada su povišeni i kolesterol i trigliceridi. Na osnovi kombinacija različitih komponenata možemo razlikovati nekoliko tipova hiperlipidemija. Svaka pojedinačno ima svoje posebnosti. Povećanje kolesterola u krvi višestruko povećava rizik nastanka nekih kardiovaskularnih oboljenja (srčanog ili moždanog udara), dok sami trigliceridi nisu toliko opasni.

Masnoće u krvi

Da bismo spriječili nastanak srčanog ili moždanog udara koji se događa zbog nastanka aterosklerotskog plaka trebamo posvetiti posebnu pozornost povišenim masnoćama u krvi.

Da bismo spriječili nastanak srčanog ili moždanog udara koji se događa zbog nastanka aterosklerotskog plaka trebamo posvetiti posebnu pozornost povišenim masnoćama u krvi. Prevelika količina masnoća krvi taloži se pod stijenkom krvne žile, koja bubri i polako sužava krvnu arteriju. Događa se da dođe do pucanja stijenke i stvaranja ugruška. Ovaj proces može se dogoditi na bilo kojem dijelu arterijskog žilnog sustava i dovesti, ovisno o mjestu, do različitih oštećenja. Ako se to suženje dogodi u krvnim žilama koje opskrbljuju srce (koronarne krvne žile) radi se o angini pektoris, ako se krvna žila potpuno začepi radi se o srčanom udaru (infarktu miokarda), ako se začepljenje dogodi u krvnim žilama koje opskrbljuju mozak radi se o moždanom udaru.

Kolesterol u plazmi nije topljiv pa se vezuje za proteine koji ga prenose krvlju u obliku LDL- i HDL-kolesterola. LDL-kolesterol (kolesterol niske gustoće) je rizični čimbenik ateroskleroze i kardiovaskularnih oboljenja pa ga nazivaju lošim kolesterolom, dok HDL-kolesterol (kolesterol visoke gustoće) sprječava nastanak ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti, pa se naziva dobri kolesterol. Koliki je rizik kolesterola za nastanak kardiovaskularnih oboljenja možemo najbolje sagledati iz tablica za procjenu sveukupnog kardiovaskularnog rizika.

Ciljne vrijednosti

Poželjne vrijednosti triglicerida su ispod 1,7 mmol/L, a zaštitnog HDL-kolesterola više od 1 mmol/L za muškarce, te više od 1,2 mmol/L za žene.

Vrijednosti ukupnog kolesterola u plazmi trebale bi biti ispod 5 mmol/L, a LDL-kolesterola ispod 3 mmol/L. Međutim, kod osoba koje već imaju kardiovaskularno oboljenje, dakle kod onih koji boluju od angine pektoris ili su preboljeli srčani ili moždani udar, vrijednosti ukupnog kolesterola moraju biti još niže - ispod 4,5 mmol/L, a LDL-kolesterola ispod 2,5 mmol/L. Poželjne vrijednosti triglicerida su ispod 1,7 mmol/L, a zaštitnog HDL-kolesterola više od 1 mmol/L za muškarce, te više od 1,2 mmol/L za žene.

Isto tako, ako postoji visoki rizik nastanka kardiovaskularne bolesti (srčanog, moždanog udara ili neke druge kardiovaskularne bolesti), to jest vjerojatnost viša od 5% da se u sljedećih 10 godina dogodi kardiovaskularna bolest treba težiti nižim vrijednostima kolesterola, kao i kod osoba koje su preboljele srčani udar ili imaju anginu pektoris.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(76)
4.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.