Majka i dijete

Febrilne konvulzije i konvulzije u visokoj temperaturi

Objavljeno 30.11.2009.
Dr. sc. Andrej Šribar, dr. med.
Febrilne konvulzije relativno su često stanje u djece predškolske dobi, s kliničkom prezentacijom sličnom epilepsiji. Febrilne konvulzije nešto se češće pojavljuju prilikom virusnih infekcija. Važno je razlikovati febrilne konvulzije od epilepsije.
Febrilne konvulzije i konvulzije u visokoj temperaturi

Što su febrilne konvulzije?

Faktori rizika za pojavu febrilnih konvulzija su obiteljsko naslijeđe, muški spol, pušenje majke tijekom trudnoće i nižu porodna masa djeteta.

Febrilne konvulzije relativno su često stanje u djece predškolske dobi, s kliničkom prezentacijom sličnom epilepsiji. Pojavljuju se tijekom infekcija praćenih visokom temperaturom u otprilike 3% djece u dobi između 6 mjeseci i 5 godina. Mogu trajati od nekoliko sekundi do preko 20 minuta (najčešće traju 1-2 minute, a napadi trajanja iznad 20 minuta zovu se konvulzivni status). Postoji više faktora rizika za pojavu febrilnih konvulzija tijekom vrućice. Tu ubrajamo obiteljsko naslijeđe, muški spol, pušenje majke tijekom trudnoće i nižu porodnu masu djeteta. Febrilne konvulzije nešto se češće pojavljuju prilikom virusnih infekcija, pogotovo tijekom trodnevne groznice (exanthema subitum), a često se znaju pojaviti i nakon cijepljenja za DiTePer (difterija-tetanus-hripavac). 

Kako ih prepoznati?

Do konvulzija najčešće dolazi tijekom prvog naglog porasta temperature (često prije nego su ga roditelji zamijetili), a manifestiraju se na jedan od sljedećih načina:

  • gubitak svijesti
  • trzajevi mišića (generalizirani - svih skupina, ili parcijalni - samo jedne skupine )
  • mlohavost (gubitak tonusa mišića)
  • ukočenost (povišen tonus mišića)
  • kratkotrajni gubitak kontakta s okolinom (absence-napad, roditelji to najčešće opisuju kao "zagledavanje")

Najčešći su napadi tipa grand-mal (generalizirani toničko-klonički) obilježeni prvom fazom u kojoj se dijete ukoči (često praćeno zvukom sličnom vrisku zbog udisaja kroz stisnuto mišićje ždrijela), izgubi svijest i padne te drugom fazom u kojoj dolazi do sporih ritmičkih trzajeva mišića. Nakon napada dolazi do opuštanja svih mišića na tijelu, uključujući i sfinktere, pa se lako može dogoditi da se dijete pomokri ili pusti stolicu.

Parcijalni (djelomični, fokalni) napad najčešće je obilježen trzajevima jednog dijela tijela (npr. stopala ili podlaktice) uz očuvanu svijest, ali se može očitovati i na druge načine - kao ispadi vegetativnog sustava (slinjenje), osjeta, vida ili sluha.

Oblici febrilnih konvulzija

Febrilne konvulzije dijele se na jednostavne (70% slučajeva) i složene (30% slučajeva).

Za jednostavne je karakteristično:

  • trajanje ispod 20 minuta
  • napad tipa grand-mal
  • pojavljivanje u dobi između 1 i 4 godine
  • uredan neurološki status prije i poslije napada
  • uredan nalaz EEG-a (elektroencefalogram - neinvazivna pretraga kojom se prati moždana električna aktivnost)

Kod složenih konvulzija nalazimo:

  • trajanje napada iznad 20 minuta
  • parcijalni napad
  • pojavljivanje u dojenačkoj dobi ili nakon navršene 4. godine života
  • abnormalan EEG-nalaz
  • ispad u neurološkom statusu prije ili poslije napada (pogotovo je česta kljenut jedne strane tijela u razdoblju nakon napada - Toddova kljenut)
  • recidiv (ponovno javljanje) unutar 24 sata

Što su konvulzije u visokoj temperaturi?

Febrilne konvulzije, iako najčešći, nisu jedini uzrok pojave konvulzija u visokoj temperaturi. Uz febrilne konvulzije, mogući uzroci pojave konvulzija u visokoj temperaturi su:

  • metaboličke (hipokalcemičke) konvulzije
  • konvulzije uz meningoencefalitis (bakterijski ili virusni, od virusa je čest herpesni encefalitis)
  • početak (prvi napad) epilepsije
  • febrilne sinkope (iznenadan gubitak svijesti)
  • afektivni napadi
  • jaka tresavica

U praksi se do dijagnoze febrilnih konvulzija dolazi tek pošto su dostupnim dijagnostičkim metodama (laboratorijske i radiološke pretrage, EEG, lumbalna punkcija) isključeni gorenavedeni uzroci. Takav pristup nužan je prije svega da bi se isključio bakterijski meningoencefalitis kao uzrok konvulzija, koje su nerijetko prvi znak te po život opasne bolesti.

Što febrilne konvulzije NISU?

Iako se febrilne konvulzije manifestiraju pravim epileptičkim napadom, takvi napadi su izolirani.

Febrilne konvulzije nisu epilepsija. Iako se febrilne konvulzije manifestiraju pravim epileptičkim napadom, takvi napadi su izolirani. Epilepsija je kronična bolest mozga s ponavljanim epileptičkim napadima i korelirajućim EEG-nalazom koja zahtijeva trajnu farmakoterapiju. Febrilne konvulzije doduše povećavaju rizik od nastanka epilepsije u kasnijoj životnoj dobi (incidencija epilepsije je 1-2% u djece koja nisu imala febrilne konvulzije, 5% u onih koji su imali jednostavne konvulzije, a 20-30% u onih koji su imali složene konvulzije).

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(43)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.