Alergije

Alergije i ružmarinska kiselina

Objavljeno 13.04.2010.
Nerijetko je proljetni umor posljedica iscrpljujućih alergija koje se u to vrijeme javljaju paralelno s početkom cvatnje pojedinih biljaka. Postoje dokazi koji govore u prilog znanstvenoj spoznaji da se kod osoba koje pate od proljetnih alergija radi o izmijenjenoj aktivaciji imunološkog sustava.
Alergije i ružmarinska kiselina

Imunologija

Postoje dokazi koji pokazuju da je upotreba pojedinih biljnih pripravaka ili korištenje farmakološki aktivnih tvari iz biljaka, uz normalnu terapiju, potrebna kako bismo održali ravnotežu imunološkog sustava.

Postoje dokazi koji govore u prilog znanstvenoj spoznaji da se kod osoba koji pate od proljetnih alergija radi o izmijenjenoj aktivaciji imunološkog sustava, posebice stanica T-limfocita. Povećana sinteza njihovog "faktora održavanja i rasta", molekule interleukina 2 dovest će do pojačane aktivacije i sinteze većih količina T-limfocita. Posljedica toga je i povećana razina cirkulirajućih imunokompleksa. Postoje dokazi koji pokazuju da upotreba pojedinih biljnih pripravaka ili korištenje farmakološki aktivnih tvari iz biljaka, uz normalnu terapiju, može biti korisna kako bismo održali ravnotežu imunološkog sustava i na neki način suprimirali povećanu aktivaciju T-limfocita. Jedan od takvih pripravka sadržan je u biljkama priobalnog, mediteranskog podneblja, a radi se o ružmarinskoj kiselini.

Ružmarinska kiselina

Odavno je poznato da pojedine aromatične biljke poput ružmarina, origana, timijana, majčine dušice, mente, peršina, bosiljka, lavande, lovora posjeduju ljekovita svojstva i da se od davnina koriste za liječenje i ublažavanje simptoma pojedinih bolesti. Do nedavno nije se točno znalo koji je zajednički nazivnik, odnosno koja je tvar zajednička svim spomenutim aromatičnim biljkama koja posjeduje to ljekovito, terapijsko djelovanje. Odgovor je - ružmarinska kiselina. Ta je molekula jaki antioksidans, mnogo jača od već više puta spominjanog vitamina E. Smatra se da biljke stvaraju ružmarinsku kiselinu i ostale eterične komponente, u prvom redu da bi sebe zaštitile od napada raznih mikrooganizama, parazita i od biljojeda kojima zbog intenzivnog mirisa ovakva vrsta "trave" nije uvijek ukusna.

Ružmarinska kiselina kao lijek

Navedimo neke bolesti i stanja u kojima se koristi ljekovito svojstvo ružmarinske kiseline, gdje taj spoj služi za liječenje i ublažavanje simptoma, ali se može koristiti i preventivno kod pojedinaca koji su predisponirani na razvoj pojedinih bolesti:

  • u alergijskim reakcijama - čaj od ružmarina koji se priprema i pije dva puta dnevno može povoljno djelovati na otklanjanje ili olakšavanje simptoma alergijske reakcije
  • u tretmanu bronhalne astme - u Koreji se već stoljećima koristi biljka perilla, bogata ružmarinskom kiselinom 
  • u preveniranju trovanja hranom - u Japanu se primjerice perilla koristi za začinjanje sirove morskih plodova kada se serviraju kao jelo
  • za tretman bolesti koje su uzrokovane ili propagirane kaskadnom aktivacijom komplementa, poput reumatoidnog artritisa. Među Amerikancima poznata je navika pijenja čaja od ružmarina u tretmanu artritisa - upale zglobova.
  • za stabilizaciju i učvršćivanje kapilara - ružmarinska kiselina povezuje se s inhibicijom mikrovaskularnih oštećenja
  • može inhibirati pojavu upale zubnog mesa - gingivitisa

Antioksidativna svojstva

Treba još istaći da je polifenolna struktura ružmarinske kiseline odgovorna za suzbijanje oksidacije LDL-a (lipoproteina niske gustoće. Važno je istaći da se ružmarinska kiselina, za razliku od brojnih biološki aktivnih tvari iz bilja, relativno lako resorbira preko probavnog trakta i putem kože.

Inhalatorne alergije

Osobe koje imaju problema prilikom najobičnijeg zagriza jabuke, ili ako konzumiraju marelicu, mrkvu, šljivu, trešnju, najčešće su alergične na polen breze.

Treba dodatno naglasiti da se liječnici i farmaceuti moraju posvetiti svakom pacijentu osobno ako se radi o osobi koja boluje od alergije. Individualnom pristupu je ovdje nužan i neophodan jer svaka osoba reagira drugačije na vanjske podražaje. Vrlo često osobe osjetljive na polen pojedinih stabala imaju križne reakcije s različitim voćem i povrćem. Tako primjerice osobe osjetljive na ambroziju pokazuju osjetljivost i na banane, avokado, dinje, krastavce, lubenice. Oni koji reagiraju na polen trave mačji rep, osjetljivi su i na krumpir, trešnju, breskvu i rajčicu. Osobe koje imaju problema prilikom najobičnijeg zagriza jabuke, ili ako konzumiraju marelicu, mrkvu, šljivu, trešnju, najčešće su alergične na polen breze. Konačno, treba spomenuti još jedan slučaj križne reakcije između alergena iz polena trave i pojedinog povrća. U osoba alergičnih na polen divljeg pelina javlja se trenutna alergijska reakcija prilikom konzumacije peršina ili celera.

Zaključak

Pođite u prirodu u ovo proljetno vrijeme ali osluškujte i simptome koje vam vaše tijelo šalje. Ako želite umanjiti eventualne štetne posljedice alergija, posegnite dva puta na dan za šalicom čaja ružmarina i mogli biste osjetiti blagotvorno djelovanje vrlo kratko nakon konzumacije ovog mirisnog napitka.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(38)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.