Alergije

Igrom do učinkovitog disanja

Objavljeno 21.03.2010.
Prof. dr. sc. Dubravka Šimunović
Igra u svakodnevnom životu mališana ima značajno mjesto. Tijekom proljetnih i ranih ljetnih mjeseci neka djeca imaju učestale probleme s disanjem. Baš kao što provodimo vježbe za jačanje pojedinih skupina mišića, nije na odmet poboljšati tehniku disanja. Posebno ugroženu skupinu čine mališani s kroničnim respiratornim smetnjama, u kojima posebno mjesto zauzimaju djeca s astmom.
Igrom do učinkovitog disanja

Što je astma

Astmatični napad mogu uzrokovati i nealergijski čimbenici, poput pojačanog fizičkog napora, udisanja hladnog i suhog zraka, virusne infekcije, jake emocije i onečišćenje zraka.

Astma je bolest koju karakteriziraju napadaji kašlja te otežanog i čujnog disanja, koji prolaze spontano ili nakon primjene odgovarajućih lijekova. U podlozi astme je kronična upalna reakcija u dišnim putovima, koja ima promjenljiv tijek i intenzitet. U fazama aktivne upale dolazi do stiskanja mišića dišnih putova i pojačanog stvaranja sluzi u dišnim putovima, što otežava protok zraka i uzrokuje navedene simptome. Bolest je najčešće alergijske naravi. Astmatični napad mogu uzrokovati i nealergijski čimbenici, poput pojačanog fizičkog napora, udisanja hladnog i suhog zraka, virusne infekcije, jake emocije i onečišćenje zraka (duhanski dim).

Sezonsku astmu uzrokuju alergeni peludi stabala, trava i korova. Za nastanak simptoma obično je potrebna određena koncentracija peludi u zraku. Infekcija dišnog sustava može uzrokovati napad astme ili pogoršati tijek dobro kontrolirane bolesti.

Roditeljska pomoć u poboljšanju plućne ventilacije

U cjelokupni program terapije potrebno je uključiti članove obitelji. Suradnja s članovima zdravstvenog tima - fizioterapeutima, medicinskim sestrama, liječnicima i psiholozima - zasigurno može doprinijeti kvaliteti liječenja i rehabilitacije. Uz izvođenje zadanih terapijskih postupaka, roditelji imaju za potrebu dati osobni doprinos u poboljšanju plućne ventilacije. Većina njih je svjesna da je potrebno osmisliti pristup koji bi bio najučinkovitiji za dijete. Motiviranje djeteta dodatni je problem za neke roditelje - kako pridobiti pozornost i aktivno sudjelovanje često je pitanje kojeg postavljaju. Igra kao medij uistinu može poboljšati proces rehabilitacije. Naučiti dijete pravilnoj ventilaciji zasigurno doprinosi povećanju kvalitete ventilacije i eliminaciji sekreta. Korisno je da dijete razlikuje plitko, duboko, brzo i sporo disanje, a uz igru ono može naučiti razliku i aktivno sudjelovati u višim rehabilitacijskim postupcima.

Igre disanja

Velik je broj igara koje roditelji mogu upriličiti i koje se mogu izvoditi u bilo koje doba dana. Igre disanja, ako se provode redovito, mogu zasigurno doprinijeti zdravstvenim postupcima koji su u tijeku.

Puhanje mjehurića

Ovo je jedna od igara koju djeca svih uzrasta vole. Da biste vježbu proveli na pravilan način, potrebna vam je posuda s vodom i par kapi dječje kupke. Duboko udahnite na usta i zatim lagano ispuhujte zrak. Naglasite mališanu da treba sporo ispuhivati zrak na usta kako bi mjehurići mogli polako putovati s jednog ruba posude do drugog. Vježbu ponovite tri do četiri puta. Cilj je igre poboljšati tehniku izdisaja.

Igre lopticama

Za loptu možete koristiti loptice za stolni tenis ili izradite s mališanom smotuljke od vate. Na stolu pokažite mališanu kako se igra izvodi. Duboko udahnite i zatim polako/ubrzano izdahnite. Igru možete provesti kao natjecateljsku (tko može dalje otpuhnuti lopticu). Ponovite tri do četiri puta.

Slikanje slamkama

Za ovu igru trebaju vam crtaći blok, vodene boje i slamka za sok. Otrgnite jedan list iz bloka, zamolite dijete da odabere neku od boja te nakon što je stavi na papir dodajte još par kapi vode, tako da se boja prelijeva po podlozi papira. Načinite tako par hrpica boja koje trebaju biti različito smještene na papiru. Uz pomoć slamke raspuhnite boju po papiru. Zatražite od mališana da zamisli kako rasteže boju u različitim smjerova stvarajući sliku. Možete zajednički izrađivati sliku pušući svatko iz svoje slamke. Igru možete ponoviti s unaprijed odabranim nazivom slike, npr. "razigrani vjetar" ili "uzburkano more". Možete unaprijed odrediti vrijeme koje imate na raspolaganju, što može koristiti kao dobra vježba za kontrolu jačine izdisaja i udisaja.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.9 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.