Muško zdravlje

Lijek protiv ćelavosti - u hladnjaku?!

Objavljeno 30.06.2003.
Valentina Gregurić, dipl. nutricionist
Jedan od najvećih simbola ženske senzualnosti je kosa, no ništa manje nije važna niti muškarcima. Još od Samsonovog doba muškarci su vrlo osjetljivi na gubitak kose. S obzirom da od sveukupnog broja ljudi s tim problemom, najveći broj slučajeva zahvaća mušku populaciju, takva osjetljivost je i razumljiva.
Lijek protiv ćelavosti - u hladnjaku?!

Uvod

Od nedavno se na tržištu mogu nabaviti i pilule koje navodno rješavaju problem ćelavosti (alopecije).

Stari Egipćani su se protiv ćelavosti borili uz pomoć namaza na bazi ulja i datulja, a u antičkoj Grčkoj su koristili mješavinu opijuma i hrena. Maštovitost nije oslabila sve do današnjih dana: masaža vlasišta električnom strujom ili češnjakom, umasiravanje čaja od gospine trave u kožu vlasišta, itd. Od nedavno se na tržištu mogu nabaviti i pilule koje navodno rješavaju problem ćelavosti (alopecije). Potrebno je znati da je zdrava i lijepa kosa ogledalo zdravlja čitavog organizma. Kako se kosa stalno razvija, raste i obnavlja iz svojih korjenova - folikula, osnovni je preduvjet za zdravu i lijepu kosu pravilna prehrana.

Zašto je ćelavost češća kod muškaraca?!

Najčešći oblik gubljenja kose (čak 98% svih alopecija) kod muškaraca i kod žena je androgena ili muška ćelavost. Kao što upućuje sam naziv, proces je uzrokovan prisutnošću androgena - muških spolnih hormona.

Pod ćelavošću ili alopecijom podrazumijevamo djelomičan ili potpun gubitak kose, kao rezultat nasljeđa, hormonalnih čimbenika, starenja, te lokalnih ili sustavnih bolesti. Iako postoji više oblika i uzroka ćelavosti (prirođena, stečena, hormonalna, itd.), najčešći oblik gubljenja kose (čak 98% svih alopecija) kod muškaraca i kod žena je androgena ili muška ćelavost. Kao što upućuje sam naziv, proces je uzrokovan prisutnošću androgena - muških spolnih hormona. Kosa se najčešće počinje povlačiti na rubu, u krugu na kruni glave ili na stražnjem dijelu glave. Početak gubitka kose obično se viđa u razdoblju od oko 20. do 30. godine. Pojačano opadanje kose u početku je jače na sljepoočnim regijama i na čelu s produbljivanjem zalistaka. Napredovanjem se ove regije spajaju, pa se kosa sa središnjeg dijela potiljka gubi.

U najtežim slučajevima zaostaje samo kosa na tjemenu u vidu vijenca (tzv. Hipokratova alopecija) i to stoga što vlasi na ovom području nisu opskrbljene određenim "prijemnicima" muških hormona. Taj se dio vlasišta ne gubi ni u najtežim oblicima muške ćelavosti. Ovaj fenomen, poznat i kao fenomen eunuha, je lokalno određen individualnim odgovorom pojedinačnih folikula dlake.

Pojava androgene ćelavosti nije jednako rasno raspodijeljena. Kod bijelaca, prema nekim istraživanjima, čak oko 96% muškaraca u dobi do 60 godine ima neki stupanj ćelavosti. Ispitivanja su pokazala da dihidrotestosteron (DHT), hormon koji nastaje iz metabolizma testosterona, uzrokuje mirovanje i oštećenje folikula dlaka. Naime, ovaj se aktivni metabolit testosterona veže na stanice folikula dlaka, čime se usporava ili u potpunosti koći njihov rast. Uz navedeno, kod muškaraca su folikuli dlaka duži period u fazi mirovanja nego li u ciklusu rasta, dok u međuvremenu kosa nastavlja ispadati, pa se i sam rast dlaka teže uočava.

Niti žene nisu pošteđene

Androgenski gubitak kose moguć je i kod žena, iako je u njih to značajno rjeđa pojava. Najčešće se pojavljuje u sklopu slike hiperandrogenizma, koji nalazimo kod policističnih jajnika ili poremećaja žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, bilo kojeg uzroka. I tu se radi o nasljeđu, ali zbog zaštitnog djelovanja ženskih hormona na metabolizam vlasi, klinička slika je daleko blaža, a sastoji se u difuznoj prorijeđenosti kose na zatiljku i naziranju kože vlasišta.

Lijekovi iz hladnjaka

Iako je gubitak kose većim djelom nasljednog tipa, adekvatna prehrana može, bar djelomično, umanjiti intenzitet njena opadanja te ubrzati njen rast. Ako znamo da je kosa prilično složeno tkivo te da se sastoji od više tipova diferencijalnih stanica i izvjesnog broja organskih i anorganskih komponenata, uz oko 4,5 % vode, logično je da i ona ima svoje prehrambene potrebe. Najveći dio organskih tvari kose čine proteini, odnosno keratin, dok je od aminokiselina najzastupljeniji cistin.

U samom metabolizmu stvaranja kose najvažniju ulogu svakako imaju mineralne tvari: bakar, cink, željezo i silicij, koji često nedostaju u našoj prehrani. Nedostatak željeza, kao i deficit cinka u organizmu, neosporan su uzrok difuznog ispadanja kose. Deficit bakra uzrokuje pak lošu strukturu kose čime se ona lakše lomi.

Pri početnoj fazi rasta kose (dioba stanica), troše se znatne količine energije, pri čemu važnu ulogu igra pantotenska kiselina i ostali vitamini iz B-skupine. Pantotenska kiselina kao sastavni dio koenzima A ima bitan utjecaj, a osobito na početak stvaranja dlake. Biotin, poznat kao i vitamin H, esencijalan je za produkciju zdrave i lijepe kose. Jaja (termički obrađena), cjelovita zrna žita, riba i mliječni proizvodi, dobar su izvor biotina.

Inositol i PABA štite folikule dlaka, sprječavajući gubitak kose i često prerano sijeđenje.

Također važan vitamin je vitamin A, kojeg u većim količinama možemo naći u iznutricama, zelenom i žutom povrću i mliječnim proizvodima. Organizam kojem nedostaje ovaj vitamin nije u stanju pravilno sintetizirati proteinske strukture, pa se stoga deficit može očitovati kao lagana i krhka kosa (paperjasta). Vitamin A je također vrlo važan i za sam proces rasta i razvoja stanica. No međutim, uzimanje visokih doza vitamina A kroz duži vremenski period može uzrokovati suprotan efekt tj. pojačano ispadanje kose.

Važnost vitamina C za zdravlje kose je također značajna jer omogućuje bolju cirkulaciju oko korijena dlaka pa tako i tvari nužne za rast brže i lakše dopiru do njega. Sličan efekt postiže i vitamin E. Osim vitamina i minerala, kako ukazuju novija istraživanja, pojedine tvari također mogu biti od pomoći kad je u pitanju ćelavost.

Prije svega se to odnosi na cistin i metionin, aminokiseline koje poboljšavaju kvalitetu, teksturu i rast kose. Osim toga ojačavaju korijen dlake pa tako umanjuju mogućnost njena ispadanja. Kako bi poboljšali rast i umanjili opadanje kose u svoju prehranu svakako uključite proizvode od soje.

Najnovija istraživanja ukazuju da proteini soje inhibiraju formiranje dihidrotestosterona, spomenutog hormona koji se upliće u proces nastajanja ćelavosti.

U kosi, nadalje, ima mnogo sumpora (oko 5 g na 100 g kose), a s obzirom da njime obiluju sve vrste luka, u svakom slučaju se osobama koje imaju problem s alopecijom preporuča da za takovu vrstu povrća pronađu mjesto u svome hladnjaku.

Intervencija izvana nije dovoljna?

Svakako obratite pažnju na to koje namirnice se nalaze u vašem hladnjaku.

Za postizanje optimalnog učinka po pitanju rasta kose nije dostatna samo intervencija izvana. Jedan od dodatnih načina kako se može dodatno pomoći svakako je prilagođena, uravnotežena prehrana kojom se vlasište može fiziološki obnoviti te održati životni ciklus. Stoga svakako obratite pažnju na to koje namirnice se nalaze u vašem hladnjaku.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(89)
4.3 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.