Muško zdravlje

Promjene u muškom tijelu

Objavljeno 30.09.2003.
Prim. dr. sc. Ivica Mokos, dr. med., specijalist urolog
Pogrešno je vjerovati da promjene u muškom tijelu prestaju nakon puberteta. One se i dalje događaju, a većina njih posve je normalna. Međutim, može doći i do promjena koje mogu biti razlogom zabrinutosti. Pravilno raspoznavanje promjena vrlo je važno kako biste na vrijeme potražili liječničku pomoć, ukoliko je to potrebno.
Promjene u muškom tijelu

Ispadanje kose

Ako gubite kosu mjestimično, moguće je da postoji dermatološki problem, pa se preporučuje posjeta dermatologu.

Količina kose, kao i tjelesnih dlačica i dlačica na licu može se uvelike razlikovati ovisno o životnom dobu u kojem se nalazite, a uglavnom je određena genetskim naslijeđem. Rast kose i dlačica na tijelu potiču muški spolni hormoni, androgeni. Neki dijelovi tijela, poput glave, lica, pazuha, prsa i prepona, jače reagiraju na te poticaje, dok su neki, poput dlačica na rukama i nogama, manje ovisni o hormonima. Postupno prorjeđivanje kose, ili tzv. involucijska alopecija, prirodan je proces koji nastupa s godinama. Sve veći broj folikula prelazi u stanje mirovanja i prestaje s proizvodnjom keratina i stvaranjem novih dlačica.

Androgena alopecija pak je genetski uvjetovan poremećaj, pri čemu muškarci nerijetko počnu gubiti kosu već u tinejdžerskoj dobi. Takav gubitak kose često započinje povlačenjem kose s čela ili gubitkom kose na tjemenu. Znatan gubitak tjelesnih dlačica, dlačica ispod pazuha ili na preponama - posebno u kombinaciji s drugim vidljivim znakovima i simptomima poput smanjenog libida, problema s erekcijom, umora ili promjene tjelesne težine - može ukazivati na hormonalni poremećaj, pa je preporučljivo potražiti liječničku procjenu. Ako pak gubite kosu mjestimično, moguće je da postoji dermatološki problem, pa se preporučuje posjeta dermatologu.

Tjelesna konstrukcija

Tijekom godina, starenjem, vaše tijelo gubi mišićnu masu, a povećava se količina masnog tkiva. Kod muškaraca, prekomjerno masno tkivo često se taloži u abdominalnom području, odnosno području prednje trbušne stijenke. Ovo smanjenje mišićne mase i povećanje masnog tkiva rezultat je nekoliko čimbenika. Prije svega, radi se o hormonalnim promjenama, pri čemu dolazi do smanjenja razine anaboličkih hormona, odnosno onih koji potiču razvoj mišićne mase, dok razina kataboličkih hormona ostaje ista ili se blago povećava. Te promjene, kao i promjene u prehrani, količina vježbanja i kretanja te genetske predispozicije, zajedno djeluju na promjene u tjelesnoj konstrukciji. Prekomjerna težina je nezdrava, prije svega ukoliko imate prekomjerno masno tkivo nataloženo u gornjem dijelu tijela i abdominalnom području. Takvo masno tkivo izravno je povezano s povećanim rizikom od bolesti srca.

Bez obzira na starosnu dob, izuzetno je važno održavati normalnu tjelesnu težinu i tjelesnu kondiciju. Preporuča se redovno vježbanje i kretanje, te zdrava i uravnotežena prehrana. Povećanje abdominalnog područja može biti uzrokovano i nekim drugim stanjima i čimbenicima, poput bolesti jetre, poremećajima u crijevima ili abdominalnim tumorima. U tom slučaju, izuzetno je važno ne pripisati to povećanju tjelesne težine te potražiti liječničku pomoć. Ukoliko uz povećanje tjelesne težine i povećano područje trbuha osjetite i simptome poput boli, promjena u radu crijeva, mučnine i povraćanja, žutice, oticanja nogu, teškoća u mokrenju i umora, posjetite vašeg liječnika.

Promjene u mošnjama i testisima

Vrlo je važno posjetiti liječnika ukoliko primijetite bilo kakvu bolnu ili bezbolnu promjenu veličine ili oblika, zadebljanje ili oticanje testisa.

Kvržice, čvorovi ili otekline u mošnjama, oko testisa ili na testisima mogu biti znakom ozbiljnih oboljenja, poput raka ili pak manje ozbiljnih stanja. Ukoliko primjetite bilo kakvu neobičnu kvržicu ili oteklinu u mošnjama, vrlo je važno da posjetite liječnika i zatražite liječnički pregled.

Rak testisa - Pojavljuje se najčešće kod dječaka i muškaraca u dobi od 15-35 godina, rijetko i u šestom desetljeću života. Gotovo svi oblici karcinoma testisa počinju u samim testisima. Rak testisa je tumor vrlo brzog rasta, a vrijeme udvostručenja kod nekih histoloških tipova iznosi svega dvadesetak dana, te se ubraja u tumore visokog malignog potencijala. Ukoliko zloćudni tumor prodre u krvožilni snop, stanice karcinoma mogu se proširiti u najbliže limfne i krvne žile te u trbušne limfne čvorove i pluća, a zatim obično u jetru, i moguće u mozak.

Danas je rak testisa baš zbog svog brzog rasta i učinkovite kirurške i onkološke jedan od najizlječivijih oblika karcinoma, čak i ako se radi o uznapredovalom obliku sa zahvaćanjem limfnih čvorova. Otprilike 85% oboljelih ima visok stupanj izliječenja. Vrlo je važno posjetiti liječnika ukoliko primijetite bilo kakvu bolnu ili bezbolnu promjenu veličine ili oblika, zadebljanje ili oticanje testisa.

Hidrokela - nakupljanje tekućine u mošnjama, predstavlja jedan od najčešćih razlog oteklina u mošnjama i oko testisa. Ovaj poremećaj nije ozbiljan, no s vremenom količina tekućine može narasti i uzrokovati neugodu i probleme kod tjelesnih aktivnosti i hodanja. Učinkovito se liječi kirurškim zahvatom, dok je punktiranje iglom kratkoročnog učinka.

Upala pasjemenika (epididimisa) - Pasjemenik je duguljast organ smješten uz stražnji rub sjemenika, zadužen za skupljanje i dozrijevanje sjemena. Ukoliko se inficira, dolazi do bolne upale koja se liječi antibioticima, a ponekad i kirurški. Ovo je oboljenje vezano uz spolno aktivne muškarace, te često i komplikacija opstruktivnih smetnji mokrenja vezanih uz uvećanu prostatu, dok je kod djece praktički nepostojeće.

Preponska kila - Kila u donjem abdominalnom području ili preponama može se proširiti i do mošnji te uzrokovati oteklinu iznad testisa. Liječničkim pregledom uglavnom se lako dijagnosticira, a liječi se kirurškim zahvatom.

Varikokela - Proširenje vena sjemenskog snopa iza lijevog testisa, kao posljedica insuficijencije venskog krvotoka testisa. Javlja se kod otprilike 10% muškaraca i iako nije opasno, može uzrokovati neplodnost, pa je u tom slučaju potreban kirurški zahvat. Rijetko se javlja bol, no može se pojaviti oticanje nakon podizanja teškog tereta ili vježbe. Ukoliko se javlja u području desnog testisa, može biti znak ozbiljnog oboljenja i obavezno je potrebna dijagnostička obrada prema preporuci urologa.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(45)
4.2 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.