Alergije

Nova aplikacija Peludna prognoza

Objavljeno 06.06.2016.

PLIVAzdravlje.hr

Uredništvo

Portal PLIVAzdravlje unaprijedio je web i mobilne aplikacije Peludne prognoze. Osobe alergične na pelud mogu sada preciznije pratiti koncentracije peludi u zraku i povezivati ih s pojavom simptoma alergije. Ovisno o podacima na alergijskom semaforu alergične osobe mogu prilagoditi svoje dnevne aktivnosti na otvorenom i time aktivno utjecati na svoje zdravstveno stanje.
Nova aplikacija Peludna prognoza
 

Uredništvo portala PLIVAzdravlje i Plivin IT odjel razvili su novu platformu čije programsko rješenje omogućava preciznije iskazivanje podataka. Višegodišnja suradnja s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, koji osigurava precizna mjerenja peludi u zraku i peludnu prognozu na teritoriju Republike Hrvatske, time je uspješno unaprijeđena. 

Nova platforma „Peludna prognoza“ ujedno je i  pozadinski servis Mobilne aplikacije na iOS i Android uređajima.

Aplikacija Peludna prognoza donosi svakodnevne informacije o koncentraciji peluda pojedinih alergenih biljaka i peludnu prognozu za sljedeća dva dana, za sve gradove u Hrvatskoj koji vrše mjerenja.

Aplikacija Peludna prognoza sadrži popis najčešćih alergenih biljaka. Uz svaku biljku je fotografija i opis biljke, kao i oznaka stupnja alergenosti.  Ovi podaci olakšavaju prepoznavanje alergene biljke u prirodi, a time i izbjegavanje kontakta s pojedinim alergenima.

Pelud je najsnažniji prirodni aeroalergen i najčešći uzročnik alergijskih bolesti dišnog sustava.

Jedna od najvažnijih mjera liječenja alergija dišnih putova je izbjegavanje peludnih alergena. 

Upravo Aplikacija Peludna prognoza pruža mogućnost svakodnevnog praćenja prisutnosti pojedinih alergena.

Na taj način alergične osobe mogu prilagoditi svoje dnevne aktivnosti i tako aktivno utjecati na svoje zdravstveno stanje. 

Novost koju donosi aplikacija Peludna prognoza je brojčani prikaz podataka na skali od 0 do 12. Izmjereni broj peludnih zrnaca dovodi se u vezu s propisanim konstantama kojima se iskazuje koncentracija peludi koja utječe na zdravlje i kod alergičnih osoba izaziva simptome alergije. Takav način izračuna brojčano iskazuje koncentraciju peluda u zraku unutar već poznatih bojama označenih kategorija: „niska“ (zeleno), „umjerena“ (žuto) i „visoka“ (crveno) koncentracija.

Time alergične osobe mogu bolje procijeniti koja brojčana vrijednost baš kod njih izaziva pojavu simptoma.

Aplikacija Peludna prognoza razvijena je u suradnji portala PLIVAzdravlje i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Peludnu prognozu možete pratiti na portalu PLIVAzdravlje, a svakodnevno možete primati i obavijest na svoju e-mail adresu za grad koji odaberete. 

Aplikacija Peludna prognoza  dostupna je za iOS i Android mobilne uređaje.

 

Preuzmite besplatnu aplikaciju Peludna prognoza na svom mobilnom uređaju, pratite koncentraciju peludi i brinite za svoje zdravlje!

Android http://bit.ly/android_Peludna 

iOS http://bit.ly/iOS_Peludna

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(32)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.