COVID-19

Rad od kuće i rješavanje stresa tijekom pandemije

Objavljeno 17.04.2020.
Doc. prim. dr. sc. Vladimir Grošić, dr. med., specijalist psihijatar
Kako ćemo se u situaciji kada zapravo više nije ništa kao prije snaći ovisi isključivo o nama samima, ali isto tako moramo znati da pomoć, savjet, oslonac možemo potražiti u svakom drugom biću, od stručnih ljudi na radnom mjestu te od medicinskog osoblja.
Rad od kuće i rješavanje stresa tijekom pandemije

Što mi se to dogodilo?

S druge strane, sve se ovo dogodilo u ovom stoljeću kada smo tehnološki napredovali u svakom smislu.

Dogodilo nam se to da zapravo više nije ništa kao prije, da se od nas traži veliki kapacitet brze i radikalne prilagodbe u privatnom i poslovnom životu, da su misli koje su nam povremeno padale na um sada naš realitet. Da scene iz filmova katastrofe postoje sada u realitetu, da smo svi u jednakoj situaciji, a opet se često osjećamo da smo u tome sami i da se baš sve to događa samo nama.

S druge strane, sve se to dogodilo u ovom stoljeću kada smo tehnološki napredovali u svakom smislu, osobito kada je način komunikacije osiguran u svakim, pa i ovim naizgled nemogućim, uvjetima. 

Zašto opet ništa ne stignem?

Često smo izgovorili rečenicu da bolje funkcioniramo pod većim opterećenjem, nego kada imamo manje obaveza. Sada definitivno imamo manje dnevnih zadataka za obavljanje pa se često prepustimo velikoj količini vremena ispred nas, misleći da je ono bezgranično i da ćemo sve stići napraviti. Nerijetko se nađemo potpuno iznenađeni na kraju dana kako određeni broj zadataka nismo obavili i ozbiljno se upitamo kako nam se to moglo dogoditi.

Zato je planiranje vremena i sastavljanje rasporeda aktivnosti u vremenskom okviru važna stavka koja će nam pomoći u uspješnom gospodarenju vremenom i dati nam osjećaj učinkovitosti, ali i priskrbiti dio vremena za odmor i opuštanje.

Zašto me stalno prati osjećaj napetosti?

Adaptacija na novonastalu situaciju još će neko vrijeme trajati jer naši mehanizmi adaptacije marljivo rade na tome da prihvatimo ovu situaciju na najbolji mogući način.

Situacija u kojoj smo se svi našli potpuno je nova, neprirodna i nastala je velikom brzinom. Adaptacija na novonastalu situaciju još će neko vrijeme trajati jer naši mehanizmi adaptacije marljivo rade na tome da prihvatimo ovu situaciju na najbolji mogući način. Sigurno nam je određeni dio promjena nastalih prije mjesec dana postao prihvatljiviji, manje o njima razmišljamo, manje komentiramo i dramatiziramo. S vremenom će i napetost umanjiti ili nestati jer će prihvaćanje novih obrazaca ponašanja uvesti mirnoću.

Kako bismo umanjili napetost, preporuča se upotreba obrazaca ponašanja koji nas smiruju i donose osjećaj opuštenosti i lakoće, bilo da se radi o sjedenju u našem naslonjaču, ispijanju omiljenog napitka, tjelovježbi, razgovoru s nama dragom osobom. Prošećimo internetom po zbirkama najvećih muzeja, pogledajmo sportske utakmice, pogledajmo kazališne predstave na internetskoj platformi kazališta, serije, filmove. Napetost je manja ako izađemo iz okvira četiri zida, barem na balkon gdje možemo provoditi sve navedene aktivnosti. Ako niti to ne pomaže, prema preporuci liječnika povremeno se može uzeti neki od anksiolitika u svrhu postizanja mirnoće i unutarnje opuštenosti.

Kako raditi od kuće?

Činjenica da radimo od kuće ne znači da to trebamo činiti u pidžami i raščupani.

Kućni ured mnogima je u vrijeme pandemije postao uobičajeno radno okruženje. Rad od kuće trebamo shvatiti ozbiljno i tretirati ga kao redovan posao. Osmislite kućni ured, pomaknite namještaj, organizirajte prostor, kutak za rad, a ne da s laptopom iz kreveta pokušavamo nešto učiniti. Na taj način šaljemo poruku sebi, kolegama i ukućanima - ja radim. Brzo ćemo shvatiti prednosti rada od kuće – nema kolega koji nas inače ometaju na radnom mjestu, gužvi u prometu, kašnjenja i sl.

Činjenica da radimo od kuće ne znači da to trebamo činiti u pidžami i raščupani. Za početak sjednite sami ili sa svojim ukućanima i napišite raspored o vremenu koje ćete provesti zajedno i vremenu koje će vam trebati za ispunjavanje radnih zadataka. Navedenog rasporeda treba se pridržavati i, iako zvuči banalno, vrlo je učinkovito u organizaciji života dan za danom. Osjećaj rutine i strukture svima je potreban i, koliko god nam ponekada bio mrzak, čini naš život sistematičnijim, svrhovitim, te omogućava produktivnost ali i ostavlja prostor za samonagrađivanje.

"Uključi i isključi"

Važno je uvježbati uključivanje i isključivanje od radnih zadataka. To je daleko lakše kada putujemo na radno mjesto, jer nam fizički dolazak odnosno napuštanje radnog mjesta ujedno znači i "pritisak na tipku u glavi" kako bismo se uključili i isključili od stalnog razmišljanja o poslu. Stvaranje psihološke ograde između poslovnih obaveza i ostatka vremena možemo uspostaviti na način da svaki radni dan od kuće započinjemo nama dragim napitkom, kavom, čajem, a završetak rada označimo vježbanjem. Time ćemo uspostaviti psihološku granicu i tako kontrolirati rasipanje misli i miješanje radnih i drugih obaveza.

Osjećaj usamljenosti kod rada na daljinu

osim sastanaka putem videokonferencije organizirajte i zajedničko ispijanje kave ili proslavu rođendana nekog iz ureda.

Mnogi će osjetiti usamljenost kod rada na daljinu, pa čak i oni koji češće upražnjavaju ovakav način rada. Stoga se preporuča svakodnevno povezivanje s kolegama putem modernih tehnologija gdje audiovizualne metode imaju prednost ispred povezivanja npr. samo telefonom. U ovakvom načinu rada, kada tebe drugi vide i ti vidiš njih, svakako se očekuje da niste u pidžami i čupavi, već uređeni kao da ste taj dan i zaista otišli raditi na svoje radno mjesto.

Imitirajte što više normalan rad i životno funkcioniranje, a u kontekstu audiovizualnog kontakta s kolegama osim sastanaka putem videokonferencije organizirajte i zajedničko ispijanje kave ili proslavu rođendana nekog iz ureda i sl. Shvatite da navedene aktivnosti mogu biti i vaš prijedlog drugim kolegama i da to u ovoj situaciji nije nimalo neobično, već će naprotiv rezultirati odobravanjem i prihvaćanjem od strane velikog broja kolega.

Kako ne gubiti vrijeme?

Planirati, planirati i opet planirati. Rad od kuće ponekad stvara osjećaj kako posao nikad nije gotov, kako se radi premalo ili previše tj. gube se jasne konture organiziranog rada i mjerenja njegove učinkovitosti. Zato je važno isplanirati dan unaprijed, a za one naprednije, i cijeli tjedan. Proces planiranja ne mora nužno biti produkt pojedinca već u tome može sudjelovati dio tima ili cijeli tim i tako pomoći u produktivnosti i svrsishodnosti posla od kuće.

Zadatke ispišite u natuknicama – preporučljivo je da ih rasporedite tako da najomraženiji zadaci budu planirani za početak dana. Naime, ako ih se stavi za kraj planiranog vremena, cijelo će vrijeme stvarati nepotrebni pritisak i loš osjećaj, a ovako kada se odmah ujutro "skinu s dnevnog reda" osjećaj zadovoljstva potrajat će veći dio dana.

Kako održati motivaciju?

Samodisciplina je ključna u održavanju motivacije. To znači sljedeće: ustanite se, pospremite krevet, obavite higijenu, obucite se za posao te krenite sa zacrtanim planom za taj dan, po mogućnosti iza zatvorenih vrata u prostoriji gdje vas nitko neće ometati. Svako popuštanje, poput jela za radnim stolom ili rad iz kreveta, privremeno su donijeli osjećaj opuštenosti, ali ako bi to postala konstanta, doveli bi do osjećaja nezadovoljstva i neproduktivnosti.

Razmislite o tome da je možda sada upravo došao pravi trenutak za vas, da se pokažete u najboljem svjetlu, osigurate kredit za budući period kada će se firma možda restrukturirati, dijeliti nagrade i bonuse, a vi ćete baš zbog svog rada u uvjetima pandemije to sebi priskrbiti.

Ne osjećam se baš najbolje sa svojim mislima

Razmišljajte pozitivno čak i kada je to jako teško.

Dogodilo nam se to da imamo više vremena i mogućnosti ostati sa svojim mislima, čuti sami sebe, analizirati ono o čemu razmišljamo. Na to baš i nismo naviknuli jer u svakodnevnoj žurbi i prenatrpanom rasporedu malo imamo vremena za susret sa našim mislima. Sada su naše misli preplavljene brigom, strahom, negativistične su, katastrofične. Rješenje i preporuka je sadržana u jednoj riječi – komunicirajte! Slušajte što drugi govore, pomognite drugima u rješavanju njihovim briga i problema, tako ćete "očistiti" svoje misli.

Razmišljajte pozitivno čak i kada je to jako teško. Iz svake situacije postoji izlaz, niti jedno stanje nije vječno. Naravno, to smo se uvjerili mnogo puta kada nam je bilo lijepo i željeli smo da to što duže potraje, a isto tako je i sa negativnim mislima i osjećajima.

Tjelovježba kod kuće

Koliko puta smo našli izgovor da nemamo vremena za tjelovježbu? Što sada kada vremena imamo puno više nego prije? Tjelovježba je sada potrebnija nego ikada, radi tijela ali i duha. Tjelovježba liječi stres, mobilizira krvotok, dotok kisika u stanice, endorfine, hormone, serotonin. Ako si dnevno zadamo pet jednostavnijih vježbi i sve ih odradimo u 15-20 minuta osjećaj koji slijedi je neprocjenjiv. Kod rada od kuće često trpe kralježnica i glava, radi se u zatvorenom i neprozračenom prostoru, u položajima koji su sve samo ne fiziološki.

Zato je potrebno organizirati adekvatne uvjete rada, raditi iz stolice a ne iz kreveta, te provoditi vježbe za održavanje posture, vježbe disanja, istezanja. Za to nam ne treba teretana, oprema, već samo vrijeme koje je sada na našoj strani.

Što da zapravo radim dok sve ovo ne prođe?

Družite se više s ukućanima, organizirajte razna natjecanja, koristite se humorom, smijehom, maštajte o putovanjima na koja ćete otići kada ovo prođe.

Ne propuštajte priliku čak niti sada za realizaciju svojih potreba i interesa. Učite novi jezik, čitajte knjige koje do sada niste stigli pročitati, družite se virtualno sa prijateljima, družite se više s ukućanima, organizirajte razna natjecanja, koristite se humorom, smijehom, maštajte o putovanjima na koja ćete otići kada ovo prođe. Mašta nije zabranjena, to su naša krila u neki drugi svijet koji sada ne možemo realizirati.

Nitko nam ne može oduzeti svijet mašte, vratit će nas u djetinjstvo, shvatit ćemo da je i to jedno od naših alata da sve ovo uspješno preživimo. Većina rješenja u našim je rukama i glavama, nisu drugi krivi za sve ovo, neće drugi odlučiti što će biti s nama u potpunosti. Život je samo jedan, a ovo je test tog života koji ćemo uspješno proći i nastaviti dalje baš onako kako to sami želimo.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(10)
4.9 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.