Majka i dijete

Dojenačke kolike

Objavljeno 31.03.2009.
Dr. sc. Tamara Voskresensky-Baričić, dr. med., specijalist pedijatar
Prvi mjeseci života djeteta obilježeni su nizom prilagodbi na vanjski svijet, uspostavljanjem fizioloških funkcija svih organa, a jednaku prilagodbu zahtijeva i potpuno nov odnos roditelja i djeteta, svakako u najvećoj mjeri majke i djeteta. Jedna od zastrašujućih mogućnosti u periodu očekivanja djeteta, a svakom roditelju koji je to prošao nezaboravno teško iskustvo, jesu dojenačke kolike.
Dojenačke kolike

Što su kolike?

Pod terminom "dojenačke kolike" razumijeva se kompleks učestalog, iznenadnog javljanja bolova i jakog, neutješnog plača u inače zdravog dojenčeta, obično u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima, svakodnevno, tijekom nekoliko tjedana, između 3. tjedna i 3. mjeseca života.

Simptomi

U do tada zdravog i raspoloženog dojenčeta dolazi iznenada do jakog plača.

Obrazac simptoma je vrlo karakterističan: u do tada zdravog i raspoloženog dojenčeta dolazi iznenada do jakog plača, pri čemu se dijete grči, privlači nožice prema trbuščiću, izvija se u luk, uz crvenilo lica, moguću bljedoću oko usana, hladne nožice i zgrčene šačice. Trbuščić je obično nadut i osjetljiv. Takav napad može trajati i satima, pri čemu plač sustaje samo trenutno, bez obzira što sve poduzeli da dijete utješimo, a prestaje pri potpunom iscrpljenju, kada dijete odjednom zaspi, oznojeno i izmučeno, ili kod neke djece, nakon stolice ili ispuštanja vjetrova.

Što uzrokuje kolike?

Zamor majke i njezin strah i napetost dovodi samo do pogoršanja simptoma.

Uzrok dojenačkim kolikama nije do danas potpuno poznat. Opaženo je da se češće javljaju u senzibilne djece, koja i kasnije u djetinjstvu mogu imati češće bolove u trbuhu, glavobolje, i osjetljivija su na bolove razne vrste. Kolike su češće u prvorođenih i u muške dojenčadi. Postoji više mogućih uzroka. Bolovi se javljaju pri rastezanju crijeva uslijed veće količine zraka prilikom sisanja (rabi se i termin "aerokolike"), što je često kod dojenčadi koja pohlepno sišu, bez prekida, ali može biti uzrokovano i većom količinom šećera, preosjetljivošću na kravlje mlijeko (može se javiti i kod isključivo dojene djece), prekomjernim obrocima... Najčešće promjena dojenačkog mlijeka, kojoj se često pribjegava, ne dovodi do poboljšanja. Psihička stanja kao strah, ljutnja, umor mogu također kod dojenčadi dovesti do kolika.

Simptomi se obično javljaju u kasnim poslijepodnevnim satima, najvjerojatnije uslijed dnevnog ritma lučenja hormona, premda može biti uzrok i u dnevnoj rutini u kućanstvu. Zamor majke i njezin strah i napetost dovodi samo do pogoršanja simptoma, a upravo opisani simptomi kod dojenčeta neminovno dovode do zamora, straha i napetosti majke, tako da je to začarani krug koji je nemoguće ili vrlo teško prekinuti ako je majka sama s djetetom.

Posljedice

Dojenačke kolike ne ostavljaju posljedice, osim tegobnog iskustva roditelja, ali ponekad je potrebno isključiti neku bolest ili pravi organski uzrok grčevitom plaču dojenčeta, naročito kod prvog javljanja takvih simptoma, za što je potrebno otići liječniku.

Kako pomoći sebi i dojenčetu?

Pokazali su se učinkovitima u neke djece čajevi s komoračem koji djeluju protiv nadutosti.

Za kolike nema lijeka koji riješi problem u svakog djeteta, ali postoje mjere, pa i farmakološki pripravci, koji kod neke djece djeluju umirujuće. Prvo je važno osigurati optimalne uvjete njege, hranjenja i spavanja za dojenče, te dovoljno odmora majci da je u stanju nositi se s izazovom brige i odgovornosti za dijete. Kod hranjenja valja djetešce nježno prekinuti u sisanju i dozvoliti mu da podrigne i izbaci suvišan zrak 2-3 puta tijekom podoja ili hranjenja na bočicu. Nadalje, nakon hranjenja podići ga nekoliko minuta u uspravan položaj, nakon toga ga položiti na bok. U tijeku napada kolika valja primijeniti lagani stalni pritisak na trbuh (npr. omotati čvršće pelenu oko trbuščića), grijanje trbuščića termoforom, položaj djeteta preko koljena ili preko ruke s pritiskom na trbuh, masiranje laganim kružnim kretnjama u smjeru kazaljke na satu.

Može pomoći i izazivanje stolice glicerinskim čepićem ili podražajem debelog crijeva termometrom, kao kod mjerenja temperature. Pokazali su se učinkovitima u neke djece čajevi s komoračem koji djeluju protiv nadutosti.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(61)
4.3 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.