Majka i dijete

Anestezija i porod

Objavljeno 25.01.2005.
Zdenko Povšić-Čevra, dr. med., specijalist anesteziolog i reanimatolog
Da bi se shvatio mehanizam boli pri porodu potrebno je ukratko opisati sam čin. Porod protječe u tri faze koje se dobro mogu definirati a zovemo ih porođajna doba. Prvo porođajno doba počinje sa pucanjem plodove ovojnice (amniona) i otjecanjem plodove vode. Početak može biti spontan ili induciran (započet) intervencijom liječnika. U prvom porođajnom dobu trudovi počinju iregularno kao slabije kontrakcije i postaju sve učestaliji dok ne postanu ritmični i bolni. Stezanja maternice polako širi ušće maternice (cerviks), sve dok se ne raširi do oko 10 cm i kada dođe do poroda djeteta. To je drugo porođajno doba. Porod posteljice treće je porođajno doba.
Anestezija i porod

U ranoj fazi poroda trudnice osjećaju bol u leđima. Postupno bol jača sa snažnijim kontrakcijama maternice i pacijentice osjećaju sve veću bolnost u prednjem donjem dijelu trbuha, obično iznad stidne kosti. U kasnijim fazama poroda osjećaj pritiska i boli osjeća se u području međice. Iako je doživljaj boli individualan i bitno se razlikuje od osobe do osobe, malo je trudnica koje će reći da porod nije bolno iskustvo. Tehnike i vježbe disanja, masaža leđa mogu pomoći, ali za najveći broj pacijentica to neće biti zadovoljavajuće. Postoji više metoda oslobađanja boli pri porodu.

TENS

Transkutana električna elektrostimulacija metoda je kojom se pomoću elektroda zalijepljenih na kožu leđa prenose elektroimpulsi sa simulatora. Impulsi "varaju" mozak u doživljaju boli i stimuliraju proizvodnju naših vlastitih molekula koje imaju analgetske učinke. Koristi se u ranim fazama poroda i nema negativnih nuspojava za dijete.

Dušićni oksidul

Udisanje mješavine dušičnog oksidula i kisika u omjeru 50:50% jedna je od jednostavnijih metoda. Pacijentice same doziraju analgeziju udisanjem mješavine plinova. Može se koristiti u bilo kojoj fazi poroda, djeluje brzo i praktički bez ikakvih nuspojava. Neke se pacijentice žale na vrtoglavicu koja se može pogoršati davanjem opijata. Iako prelazi placentu nisu poznati negativni učinci na dijete.

Opijati

Ovi se lijekovi daju muskularno obično u natkoljenicu. Njihov efekt se pojačava kroz prvi sat i pol a nakon toga počinje slabiti. Odgovor na lijek je individualan; neke rodilje zadovoljne su analgezijom dok neke ne osjete nikakvo olakšanje. Pacijentice mogu osjećati pospanost, a kod nekih se javi osjećaj mučnine i povraćanje. Opijati prelaze placentu, stoga dijete može biti pospano, te je ponekad potrebno dati protivotrov. Ove je lijekove moguće dozirati preko programirane pumpe tako da na svaki zahtjev pacijentice sistem ubrizga samo određenu dozu lijeka. Na taj se način postiže veća sigurnost i manje nuspojava.

Epiduralna analgezija

Epiduralna analgezija je najefektivniji način kontrole boli kod poroda i u rukama iskusnog anesteziologa predstavlja sigurnu metodu sa vrlo rijetkim komplikacijama.

Naziv epiduralna odnosi se na epiduralni prostor; to je anatomski prostor uz kralježničku moždinu kroz koji prolaze živci koji prenose impulse iz maternice i porođajnog kanala (i impulse boli) prema mozgu. Ubrizgavanjem lijekova u epiduralni prostor prekida se komunikacija između maternice i mozga i na taj način ukida bol. Epiduralna analgezija može se započeti u bilo koje porođajno doba, no najbolje je započeti što ranije u prvom porođajnom dobu, tada su efekti maksimalni. Sama epiduralna analgezija izvodi se tako da se pacijentici između 4 i 5 lumbalnog kralješka pomoću igle pronalazi epiduralni prostor i ubrizgava lijek (anestetik ili kombinacija lijekova), a moguće je i postavljanje epiduralnog katetera pomoću kojeg se može lijek davati u opetovanim dozama ili kontinuirano kao spora infuzija. Anestezija počinje djelovati oko 20-tak minuta nakon davanja lijeka. Pacijentice mogu osjetiti kako kontrakcije postaju manje bolne, donji dio tijela kao da je umrtvljen, a noge su tople i teške. Analgezija je djelotvorna u svim fazama poroda, a u slučajevima produženog poroda moguće je ponovljenim dozama produžavati efekt satima. Nakon poroda i poslije posljednje doze efekt prestaje u nekoliko idućih sati. Obzirom da se kod epiduralne analgezije gubi i mišićna snaga u nogama kod prvog ustajanja iz kreveta treba biti oprezan. U većini slučajeva ne postoje kontraindikacije za epiduralnu anesteziju, no u slučajevima kada postoje anesteziolog će objasniti pacijentu. Ponekad je tehnički teže naći periduralni prostor pa je to razlog što epiduralna anestezija ne uspije. Kontraindikacije za epiduralnu anesteziju:

  • odbijanje pacijenta
  • nereguliran niski tlak
  • infekcija na mjestu uboda
  • hitna stanja u porodiljstvu
  • poremećaji grušanja krvi
  • alergija na lijekove

Lijekovi koji se daju kod epiduralne analgeziju prelaze placentu ali nemaju nikakvog efekta na dijete.

Nuspojave epiduralne analgezije:

Glavobolja: u oko 1% slučajeva javlja se glavobolja. Smatra se da je posljedica probijanje čvrste moždane ovojnice i isticanje likvora. U jednostavnijim slučajevima dovoljno je mirovanje u krevetu kroz nekoliko dana, davanje infuzija i analgetika. Ako se na taj način ne može riješiti potrebno je ponoviti epiduralni injekciju i zatvaranje probijene moždane ovojnice.

Pad arterijskog tlaka: epiduralna analgezija može dovesti do pada tlaka. To se rješava davanjem infuzija i lijekova kojima se korigira tlak. Zadržavanje urina: kod epiduralne analgezije pacijent privremeno može izgubiti osjećaj punog mjehura i mogućnost mokrenja. U tom se slučaju jednokratno uvede urinarni kateter.

Ozljeda živca: rizik za razvoj ove komplikacije je 0,01%. Najčešće se radi o privremenom gubitku osjeta, bockanju ili mišićnoj slabosti koja traje nekoliko dana ili rjeđe nekoliko tjedana i u potpunosti se povlači.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(38)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.