O lijekovima

Adut protiv boli, upale i povišene temperature

Objavljeno 09.01.2006.
Melita Petrović, mr. pharm.
Dobar savjet da uzmemo Andol 300 kada nas zabole zglobovi, mišići, glava ili kada nas "hvata viroza" svatko od nas je čuo i sam izrekao mnogo puta. I mnogo puta primijenio. Pliva je do sada proizvela 6 milijardi tableta Andol 300.
Adut protiv boli, upale i povišene temperature

Jednostavno je teško zamisliti "malu kućnu ljekarnu" bez Plivinog Andola 300. Već generacijama Andol je sinonim za lijek koji učinkovito ublažava različite vrste boli i smanjuje upalu, te snižava temperaturu. Savjet da uzmemo Andol kada nas zabole mišići ili zglobovi ili nas "hvata viroza" svatko od nas je čuo (i sam izrekao) mnogo puta. I mnogo puta primijenio. Brojke svjedoče o tome koliko je taj Plivin lijek korišten - čak 6 milijardi tableta Andola 300 proizvedeno je do danas. Kada bismo ih naslagali jednu na drugu tablete bi dosegle visinu od 30.000 kilometara!

Siguran i djelotvoran

Glavni sastojak Andola je acetilsalicilna kiselina (ASK). Već su starim Rimljanima bili poznati učinci salicina, tvari iz prirode slične ASK-u - drevni su liječnici prah od vrbine kore koristili protiv povišene temperature. I Hipokrat, otac medicine, liječio je bol i "rušio" povišenu temperaturu korom i listovima vrbe. Sam ASK koristi se u liječenju više od stoljeća - točnije, taj osnovni sastojak Plivinog Andola prva je supstanca ikad proizvedena i prodavana u obliku tablete. Njezina djelotvornost i sigurnost potkrijepljena je s gotovo 3.000 stručnih članaka, a više od 50 vrsta lijekova sadrže ASK kao aktivan sastojak. Istraživanja ASK-a traju i dalje i pokazuju da još uvijek nismo otkrili sve tajne te toliko korištene tvari.

Zaštićen želudac

Plivin Andol 300 mg, je specifičan po tome što je jedini lijek na hrvatskom tržištu koji sadrži 300 miligrama acetilsalicilne kiseline u takozvanom puferiranom obliku. To znači da se dodavanjem drugih tvari, tzv. pufera kao što su magnezijev oksid i natrijev hidrogenkarbonat, sprječava povećana kiselost želuca izazvana djelovanjem ASK-a. Zato se kiselost želuca ne remeti, a želučana sluznica zaštićena je od kiselog djelovanja ASK-a. Zahvaljujući toj suvremenoj formulaciji, Andol se bolje podnosi. Također, može se davati i djeci nakon navršene 12. godine života. U svakom slučaju, zbog informacija o mogućim kontraindikacijama i nuspojavama, obvezno treba pročitati uputu ili se posavjetovati sa liječnikom ili ljekarnikom.

Upala pod kontrolom

Reumatska bol posljedica je kroničnih upalnih promjena u zglobovima i stalnog podraživanja živčanih završetaka u zahvaćenim zglobovima. Hladnije vrijeme, nažalost, pomaže buđenju reumatske boli. A različite promjene na zglobovima nisu, kao što mnogi pogrešno misle povezane samo sa "zubom vremena" i starenjem. Već nakon 35. godine života mnogi će iskusiti neugodnu i upornu bol koja može bitno smanjiti kvalitetu života. Borba protiv boli, jedan je od glavnih elemenata dobrog plana liječenja reumatizma. A Plivin Andol je jedan od lijekova koji spada u sam temelj liječenja ovih tegoba. Naime, uz to što ublažava bol i smanjuje povišenu tjelesnu temperaturu, njegov glavni sastojak, acetilsalicilna kiselina ima i izrazit protuupalni učinak. Zahvaljujući tom jedinstvenom mehanizmu djelovanja ASK je dokazano učinkovit i siguran lijek za sve koje muče s reumatske tegobe. Andol ima veliku prednost pred drugim lijekovima, primjerice paracetamolom (koji se također uzima protiv boli i povišene temperature) jer paracetamol ima izrazito slab protuupalni učinak. Uzimanjem ASK-a istovremeno se liječe i upala i uklanja bol, pa je terapijski učinak u odnosu na paracetamol bolji. Ovisno o jačini simptoma, kod reumatske boli preporučuje se 1 do 2 tablete Andola svakih 4 do 6 sati.

Mudro s mišićima

Odlazak na izlet, u vježbaonicu ili bilo kakav drugi tjelesni napor kod kojeg pretjeramo s "naprezanjem" mišića često završe - muskulfiberom ili bolnim mišićima. Mišićna bol može biti i posljedica napetosti ili pak lošeg držanja tijela. Bol koja nastaje zbog nakupljanja mliječne kiseline u mišićima u stvari je upozorenje kako trebamo prekinuti s naporom, kako ne bi došlo do ozljeda mišića i drugih tkiva. Tjelesno aktivan svakako treba biti, ali pri tome treba i slušati savjete pa ne pretjerivati. Svaku tjelesnu aktivnost treba povećavati postupno. A da bi se uklonila bol i upala u mišićima nakon pretjeranog napora, dobro će doći provjereni Andol 300. Uobičajena doza za mišićnu bol je 2 tablete svakih 4 do 6 sati.

Zauzdana glavobolja

Mnogo je vrsta glavobolja, a malo ljudi koje bar ponekad ne zaboli glava. Statistike kažu da se u 75 posto slučajeva radi se o tzv. tenzijskoj glavobolji, povezanoj s emocionalnim stresom, zabrinutošću i tjeskobom. Tenzijsku glavobolju odlikuje bol koja počinje postupno i javlja se obostrano, a može trajati dugo, danima, pa čak i tjednima. Migrena, koja nosi neslavnu titulu "najgore" glavobolje, javlja se periodično. Kod nje je bol najčešće jednostrana, pulsirajuća, često praćena mučninom, povraćanjem i poremećajima vida. Iskustvo nas je naučilo da je u liječenju svake glavobolje najvažnije spriječiti razbuktavanje simptoma. Dakle, lijek treba uzeti što prije i u dovoljnoj količini. Andol 300 dokazano je učinkovit i u kontroli napadaja i liječenju različitih vrsta glavobolja. Ovisno o jačini simptoma uzimaju Andol se uzima po potrebi. Uobičajena doza za glavobolju su 2 tablete svakih 4 do 6 sati.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(165)
4.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.