Alergije

Aerobiologija - pomoć u prevenciji alergija

Objavljeno 27.03.2006.
Dr. sc. Renata Peternel, dipl. inž. molekularne biologije
Aerobiologija je znanost koja se bavi proučavanjem biološkog porijekla čestica u zraku, njihovim transportom i međudjelovanjem. Najčešći predmet proučavanja su pelud i spore, čestice koje imaju izuzetno veliku ulogu u pojavi inhalatornih alergija.
Aerobiologija - pomoć u prevenciji alergija

Danas je sve više osoba alergično na razne vrste peluda i spora pa je i jedno od važnih pitanja na koje aerobiologija treba dati odgovor: na koji način smanjiti kontakt senzibilizirane osobe s alergenom, te na taj način prevenirati pojavu simptoma alergije ili ih bar umanjiti? To nije nimalo lak zadatak, jer pojava simptoma alergije ovisi o mnogo faktora. U prvom redu o vrsti i koncentraciji peluda u zraku.

Epidemiološke studije

Najviše je pacijenata alergičnih na kombinaciju peluda lijeske, johe, breze, trave i ambrozije.

Rezultati velike epidemiološke studije na području grada Zagreba pokazuju da su naši pacijenti u visokom postotku alergični na više vrsta peluda, dakle da su polisenzibilizirani, a da je mali postotak osoba alergično samo na jednu vrstu peluda (monosenzibilizirani). To dakako otežava stanje pacijentima jer se vrijeme trajanja simptoma produljuje. Najviše je pacijenata alergičnih na kombinaciju peluda lijeske, johe, breze, trave i ambrozije. Takva osoba dakle, prve simptome razvije u ožujku kada u zraku nalazimo pelud lijeske i johe, zatim se simptomi nastavljaju u travnju, kada cvate breza, tijekom cijelog ljeta, pa sve do rujna kada u zraku nalazimo najviše koncentracije peluda ambrozije.

Aerobiološka istraživanja

Za pacijente kojima tegobe otežavaju svakodnevne aktivnosti i smanjuju im kvalitetu života od izuzetne vrijednosti su informacije o kretanjima peludnih alergena, odnosno koncentracijama peluda u zraku i njihovim varijacijama. Takve odgovore mogu pružiti aerobiološka istraživanja koja se provode svakodnevno tijekom cijele godine. U analizu rezultata su uključeni i neki meteorološki parametri koji najviše utječu na razine peluda u zraku kao što su: temperatura i vlažnost zraka, padaline, te brzine i smjerovi vjetra, a u peludnu prognozu i prognoza vremena.

Peludne prognoze i peludni kalendari

Na temelju svakodnevnog praćenja koncentracija peluda u zraku izrađuju se peludne prognoze i peludni kalendari. Svrha peludne prognoze je pravovremeno informirati alergične osobe o vrstama i koncentracijama peluda koji će se pojavljivati ovisno o vremenskim uvjetima u narednim danima. Takva informacija omogućuje alergičnim osobama prilagodbu svoje aktivnosti u skladu sa stanjem peluda u zraku, te izbjegavanje izlazaka u doba dana kada su koncentracije peluda najviše.

Podaci o peludnoj prognozi, peludnim kalendarima te alergenim biljkama dostupni su na web stranici www.plivazdravlje.hr



Savjeti osobama alergičnima na pelud

  1. Informirajte se o kretanjima peludnih alergena.
  2. Ako su koncentracije one vrste peluda u zraku na koje ste alergični umjerene, visoke ili vrlo visoke, izbjegavajte izlazak za sunčanog i vjetrovitog vremena između 12 i 18 sati.
  3. Za odlazak u prirodu izaberite dan nakon kiše, jer su tada koncentracije peluda u zraku najniže.
  4. Ako ipak morate boraviti na otvorenom, nakon povratka kući, operite ruke, otuširajte se, operite kosu i presvucite odjeću kako biste spriječili unošenje peluda u prostor gdje boravite.
  5. Ako ste u mogućnosti, najbolje je boraviti u zatvorenim i klimatiziranim prostorima. Uzimajte redovito terapiju propisanu od liječnika.
Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.