Ulcerozni kolitis i prehrana
RECEPTI
Odresci od soje
Odresci od soje
Ovo jelo mogu koristiti barem jednom tjedno zaposlene žene kada pripremaju obroke za svoju obitelj unaprijed. Soja ne gubi svoj okus stajanjem, a može se lagano zagrijati u mikrovalnoj pećnici i drugi dan.
prikaži recept
 

Sastojci (za 6 osoba)

  • sušeni sojini medaljoni, 12 komada
  • krušne mrvice, 60 grama
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje

Priprema jela

U jednu litru kipuće vode stavimo jednu veliku žlicu soli i u tom kuhamo medaljone 15 minuta. Nakon toga medaljone izvadimo, ocijedimo i istisnemo suvišak vode. Ostavimo ih da se ohlade, a nakon toga uvaljamo ih u grubo samljevene krušne mrvice i naglo prepržimo na malo maslinovog ulja.

Analiza jela

Ovako pripremljena soja zapravo predstavlja idealno glavno jelo uz već spomenutu juhu i prilog. Ovim jelom dobivamo malo kalorija (približno 90 kcal po osobi) a unosimo 40% bjelančevina biljnog podrijetla, 40% ugljikohidrata, 20% visokokvalitetnih masti, iz soje i maslinova ulja.

Osim što je soja jedina namirnica biljnog podrijetla koja sadrži esencijalne aminokiseline (to su one koje su neophodne za normalni rad našeg organizma, a ne mogu se stvoriti u njemu), soja je fantastičan izvor tvari koje djeluju povoljno na naš organizam, a nazivamo ih fitoestrogeni. Osim što su korisni u menopauzi, čini se prema posljednjim istraživanjima da su jako učinkoviti kao pomoćna sredstva u liječenju depresije.

Bakalar s krumpirom
Bakalar s krumpirom
Bakalar je fantastična riba, koja osim jedinstvenog okusa posjeduje i jedinstvenu mogućnost duže pohrane u obliku sušenog bakalara. Ovo jelo može se spremati cijele godine, a ne samo za Badnjak.
prikaži recept
 

Sastojci (za 4 osobe)

  • smrznuti file bakalara, 600 g
  • 400-500 g krumpira
  • češnjak
  • peršin
  • 1 dl vina
  • 1 dl maslinova ulja
  • 1 žličica krupne morske soli, malo papra
  • 2-3 lovorova list
  • svježi ili sušeni ružmarin

Priprema jela

Na zagrijano maslinovo ulje dodajte odmrznuti bakalar razrezan na manje komade. Popržite, dolijte vino, ½ L vode i dodajte narezani krumpir, lovorov list, ružmarin, sol i malo papra. Kuhajte oko pola sata dok krumpir ne postane mekan. Mora biti tekuće, jede se sa žlicom.

Dimljena orada (lovrata, podlanica) obložena krumpirom
Dimljena orada (lovrata, podlanica) obložena krumpirom
Orada je kraljica među ribama, a ovo jelo dodatno ističe sve njene vrijednosti i upotrebljivost orade u obliku dimljene ribe.
prikaži recept
 

Sastojci (za 4 osobe)

  • 4 krumpira
  • 4 filea (čistog mesa bez kože i kosti) dimljene orade

Za umak:

  • 10 listića peršina
  • 2 režnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Priprema jela

Obrišite i posolite filee dimljene ribe. Ogulite krumpire i narežite na što tanje ploškice. Na tepsiju poslažite ploškice krumpira jednu preko druge poput crjepova na krovu. Posolite lagano krumpire i na njih stavite ribe. Pokrijte ribu preostalim krumpirom slažući ih na isti način. Umjereno posolite i nakapajte malo maslinova ulja i narežite listiće maslaca. Pecite jedan sat u pećnici zagrijanoj na 150 °C. U međuvremenu oljuštite češnjak i nasjeckajte s peršinom, posolite, popaprite i dodajte malo ulja da dobijete umak koji ponudite uz zgotovljeno jelo.

Autorica: Prof. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biokemije
Tjedni jelovnik
(25)
3.9 od 5

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.