Poremećaji masnoća i prehrana
RECEPTI
Salata s rižom, puretinom i ananasom
Salata s rižom, puretinom i ananasom
Riža je savršena namirnica koja u ovoj kombinaciji dolazi do punog izražaja jer se njen neutralni okus obogaćuje slatkim ananasom i blagim okusom puretine.
prikaži recept
 

Priprema jela

Pureća prsa ispecite bez ulja na roštilj-tavi. Ohladite i narežite na tanke rezance. Rižu skuhajte u dvostruko većoj količini vode i ohladite. Ananas narežite na male trokutiće. Pomiješajte sve sastojke i pospijte crvenom paprikom (lagano ljuta).

Analiza jela

Puretina je jedno od najkvalitetnijih vrsta mesa. Možemo za potrebe pripreme ove salate upotrijebiti i svinjski lungić koje je isto tako posno meso. Ovo jelo može se poslužiti i za ručak i za večeru, a ananas će dodatno olakšati probavu ovog jela jer će svojim enzimom bromelinom pomoći u razgradnji mesa. Riža daje zalihe ugljikohidrata i time rezervu energije, pa će ukućani biti zahvalni na ovom obroku nakon napornog dana provedenog u plivanju i fizičkoj aktivnosti. Posebno se ovakvo jelo preporuča sportašima i djeci u razvoju.

"Sirova musaka" od komorača i gljiva s mozzarelom
"Sirova musaka" od komorača i gljiva s mozzarelom
Obrok kojim svaka domaćica koja ga priredi zadivi svoje goste i ukućane. Idealan je za kasna ljetna druženja ili kao prilog uz meso spravljeno na roštilju.
prikaži recept
 

Sastojci (za 4 osobe)

 

  • 1 veći komorač
  • 2 mozzarele
  • 100 grama gljiva shi-taki
  • 2 rajčice
  • polovica korijena celera
  • polovica mrkve
  • 1 srednje kisela jabuka
  • sok od jednog limuna
  • maslinovo ekstradjevičansko ulje
  • balzamični ocat (accetto balsamico), 2 žlice

 

Priprema jela

Narežite na poprečne šnite komorač, mozzarelu, gljive i rajčice. Celer, mrkvu i jabuke narežite na najsitniji ribež i začinite limunovim sokom. Složite šnite komorača na dno staklenog tanjura. Na njih stavite smjesu dobivenu od naribane mrkve, celera i jabuke. Na to složite gljive shi-taki narezane na listiće. Na gljive složite mozzarelu koju poškropite octom, a na kraju složite šnite rajčice. Sve polijte ekstradjevičanskim maslinovim uljem (4 žlice) i poslužite uz hruskavo prepečeni kukuruzni kruh. Uz to poslužite hladno bijelo vino, lagano slatkastog okusa.

Analiza jela

Izdašan obrok od sirovog povrća i kvalitetnog sira i gljiva daje pravu riznicu vitamina i minerala koji uvelike regeneriraju organizam, pomažu radu jetre i poboljšavaju cirkulaciju i opskrbljuju kisikom sve stanice. Ne dodaje se sol i dovoljna je ona količina soli sadržana u samim namirnicama kako bi se postigao zadovoljavajući osjet slanog. Uz to, radi se o jelu koje je vrlo malo kalorično, oko 100 kcal, a pruža izraziti osjećaj sitosti jer zbog prehrambenih vlakana i balastnih tvari pomaže brzom punjenju želuca.

Salata od divlje rige, breskve, jabuke uz kuhani kus-kus i proso
Salata od divlje rige, breskve, jabuke uz kuhani kus-kus i proso
Gorki okus rige savršeno se slaže sa slatkim breskvama i kiselkastim jabukama. Uz dodatak sezamovog ulja predstavlja pravo jelo "fusion"-kuhinje jer spaja mediteran s istokom.
prikaži recept
 

Priprema jela

Zrna prosa očistite i skuhajte 10 minuta u vrućoj vodi uz dodatak maslinovog ulja (2 žlice). Ocijedite proso nakon kuhanja i ostavite ga da se ohladi. Vodu u kojoj se kuhao proso sačuvajte i vruću prelijte preko kus-kusa. Poklopite i ostavite da omekša 10 minuta. Nakon toga ocijedite i pustite zrna kus-kusa da se ohlade.

U zdjelu stavite listiće divlje rige koje ste rukama usitnili na manje komade, dodajte kockice oguljene breskve, kockice oguljene jabuke, proso i kus-kus. Sve lagano posolite grubom morskom soli, začinite limunom, balzamičnim octom i sezamovim uljem.

Analiza jela

Ova prekrasna salata prava je riznica nutritivno vrijednih tvari. Kus-kus je parena i drobljena žitarica (tjestenina) koju možemo nabaviti već napola pripremljenu pa nije potrebno dodatno kuhanje već je dovoljno namakanje u toploj vodi ili juhi. Bogata je složenim ugljikohidratima. Proso je namirnica izuzetno bogata silicijem koji je važan za zdravlje kose i noktiju, a ima jedinstven okus koji možemo iskoristiti kao dodatak juhama, salatama ili od njega spremiti tijesto za kolače. U ovoj kombinaciji, važno je da breskve budu prilično zrele, a da jabuka bude reska, kiselkasta. Sezamovo ulje dat će ovom jelu posebnu, egzotičnu aromu.

Inćuni u pećnici
Inćuni u pećnici
Male, jeftine, plave ribe predstavljaju pravu blagodat za svakoga jer obiljuju visokokvalitetnim aminokiselinama, omega-3-masnim kiselinama i cinkom koji jača naš organizam.
prikaži recept
 

Sastojci (za 4 osobe)

  • 60 dkg inćuna
  • 1 dL maslinovog ulja
  • 1 dL vina
  • 20-ak kapara
  • 3 češnja češnjaka
  • sok 1 limuna
  • crne masline
  • lovorov list
  • ružmarin
  • sol
  • papar

Priprema jela

Na hladno ulje poslagati očišćene inćune. Preliti vinom, limunovim sokom i dodati malo vode, ako treba da prekrije inćune. Dodati nasjeckani češnjak, kapare, masline i ostale začine te peći oko 40 min na 180 °C.

Poslužiti uz kuhani krumpir ili blitvu s krumpirom.

Bakalar s krumpirom
Bakalar s krumpirom
Bakalar je fantastična riba, koja osim jedinstvenog okusa posjeduje i jedinstvenu mogućnost duže pohrane u obliku sušenog bakalara. Ovo jelo može se spremati cijele godine, a ne samo za Badnjak.
prikaži recept
 

Sastojci (za 4 osobe)

  • smrznuti file bakalara, 600 g
  • 400-500 g krumpira
  • češnjak
  • peršin
  • 1 dl vina
  • 1 dl maslinova ulja
  • 1 žličica krupne morske soli, malo papra
  • 2-3 lovorova list
  • svježi ili sušeni ružmarin

Priprema jela

Na zagrijano maslinovo ulje dodajte odmrznuti bakalar razrezan na manje komade. Popržite, dolijte vino, ½ L vode i dodajte narezani krumpir, lovorov list, ružmarin, sol i malo papra. Kuhajte oko pola sata dok krumpir ne postane mekan. Mora biti tekuće, jede se sa žlicom.

Autorica: Prof. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biokemije
Tjedni jelovnik
(17)
4.8 od 5

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.