Šećerna bolest

Uputa za uporabu uređaja za samokontrolu glukoze u krvi
Liječnik ili specijalist dijabetolog odredit će ciljni raspon Vaših rezultata mjerenja glukoze u krvi i reći će Vam koliko često trebate mjeriti glukozu u krvi. Održavanje većine Vaših rezultata unutar ciljnog raspona pomaže usporiti ili spriječiti nastanak komplikacija dijabetesa.
Operite ruke toplom vodom i sapunom, te ih temeljito posušite. Pranje ruku važan je korak koji doprinosi točnosti mjerenja. Korištenje tople vode poboljšava kapilarnu cirkulaciju te olakšava dobivanje kapljice krvi prilikom uboda.
Zabilježite datum prvog otvaranja bočice na naljepnici bočice. Bacite neupotrijebljene test trake 120 dana od otvaranja bočice, ili nakon isteka roka valjanosti označenog na bočici.

Iskoristite test traku ubrzo nakon vađenja iz bočice. Ako se na zaslonu prikaže poruka o pogrešci, bacite staru traku i za testiranje uporabite novu traku.
Dok je mjerač isključen, umetnite test traku (dio s kontaktima treba biti okrenut prema gore) u otvor za testiranje. Mjerač će se uključiti.
Ubodite vrh prsta lancetom. Kako biste olakšali oblikovanje kapljice krvi, spustite šaku na razinu pojasa blago masirajući prst od korijena prema vrhu. Pričekajte dok se oblikuje kapljica krvi.

Nikada ne dijelite lancete ili lancetar s drugom osobom. Lancete su namijenjene isključivo za jednokratno korištenje. Ne koristite ih ponovo.
Dotaknite kapljicu krvi rubom vrha za uzorak test trake, koja je prethodno umetnuta u mjerač, te pričekajte da se kapljica uvuče u traku. Vrh za uzorak test trake odvojite od kapljice uzorka nakon što se oglasi zvučni signal i počne odbrojavanje na zaslonu mjerača.

Predugo zadržavanje vrha za uzorak test trake na uzorku krvi nakon početka testiranja može dovesti do netočnih rezultata mjerenja.
Očitajte mjerač i zabilježite rezultat u dnevnik samokontrole.

Korištene test trake i lancete smatraju se biološki opasnima. Bacite iskorištene trake i lancete u spremnik odobren za odlaganje biološki opasnog otpada.
Zašto je važno voditi dnevnik samokontrole?

(65)
4.1 od 5

vezani članci

Prehrana po bolestima

Saznajte više o prehrani i namirnicama te njihovom utjecaju na određene bolesti.

Odgovori na pitanja

Pročitajte pitanja i odgovore iz područja