Majka i dijete

Predstavljena knjiga "Sindrom Down"

Objavljeno 23.03.2009.

Hina

U Hrvatskoj danas živi 1260 osoba s Downovim sindromom i specifičnim potrebama za medicinskim praćenjem i rehabilitacijom, a dosad nije bilo nijedne knjige na hrvatskom jeziku o tom sindromu, rečeno je danas na predstavljanju knjige "Sindrom Down" u Hrvatskome liječničkom zboru u povodu Svjetskog dana Downova sindroma 21. ožujka.
Predstavljena knjiga "Sindrom Down"
 

Knjigu su uredile pedijatrice Vida Čulić i Srđana Čulić, a tekstove je napisalo 12 autora koji su Downov sindrom obradili multidisciplinarno. Knjiga je, kako ističu same autorice, ponajprije udžbenik namijenjen studentima medicine, liječnicima specijalistima koji rade s djecom s Downovim sindromom i njihovim obiteljima te senzibiliziranju javnosti za potrebom socijalizacije i humanog prihvaćanja različitosti.

Downov sindrom zapravo je kromosomski poremećaj s kojim se rađa jedno na 650 djece pa je najviše osoba u dobi do 19 godina. U Hrvatskoj ih je najviše u Zagrebu te u Splitsko-dalmatinskoj i Osječko-baranjskoj županiji. U Europskoj uniji živi više od 500 tisuća osoba s Downovim sindromom, a procjenjuje se da će se ove godine u svijetu roditi 225 tisuća djece s tim sindromom.

Predsjednica Hrvatske zajednice za sindrom Down, Dinka Vuković, ističe kako je medicinsko praćenje osoba s tim sindromom u nas dobro riješeno pa one prolaze sve potrebne operacije koje im omogućuju normalan život.

No, osam udruga koje okupljaju obitelji osoba s Downovim sindromom susreću se s problemima u rehabilitaciji budući da u mnogim mjestima nedostaje defektologa i logopeda koji bi s djecom radili na govoru, razvoju motorike i intelektualnih sposobnosti.

Kao veliki pomak, predsjednica Zajednice ističe sve veće uključivanje djece s Downovim sindromom u redovite vrtiće te škole, gdje ih sve više dobiva pomoćnika u nastavi, kako to predviđa pedagoški standard.

Knjiga je podijeljena u dva dijela. U Općem dijelu govori se o kliničkim značajkama, epidemiologiji, imunologiji, razvoju mozga, genetici nastanka Downova sindroma te genetskom savjetovanju roditelja djece s tim sindromom. U Posebnom dijelu govori se pak o specifičnim organskim promjenama u tih osoba, poput promjena na mozgu, unutarnjim organima, koži, hematološkim i metaboličnim promjenama te o psihološkim aspektima Downova sindroma.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.