Majka i dijete

Zagađenje zraka smanjuje porođajnu masu beba

Objavljeno 10.04.2009.

BBC

Istraživanje provedeno u SAD je pokazalo kako izloženost prometnom zagađenju negativno utječe na razvoj fetusa.
Zagađenje zraka smanjuje porođajnu masu beba
 

Znanstvenici s University of Medicine and Dentistry u New Jerseyju su analizirali podatke za 336000 djece rođene u toj američkoj saveznoj državi između 1999. i 2003. godine.

Utvrdili su kako s povećanjem majčine izloženosti zagađenju u bilo kojoj fazi trudnoće proporcionalno raste rizik za nepravilnosti u razvoju fetusa, objavio je Journal of Epidemiology and Community Health.

Povezanost izloženosti zagađenju u trudnoći i smanjenja porođajne mase beba je bila prisutna bez obzira na ostale faktore rizika poput pušenja, slabijeg imovinskog statusa i obrazovanja majki te njihove mlađe dobi.

Već su ranije provedene studije pokazale kako zagađenje zraka može dovesti do promjena u aktivnosti stanica te smanjiti količinu kisika i hranjivih tvari dostupnih fetusu.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.