Mladi

Mjere mogu smanjiti broj adolescenata koji puše

Objavljeno 20.04.2009.

Yahoo

U američkim saveznim državama u kojima se provode zakoni o ograničenjima prodaje cigareta je znatno manji broj adolescenata pušača nego u saveznim državama u kojima je provedba takvih zakona manjkava.
Mjere mogu smanjiti broj adolescenata koji puše
 

Podaci znanstvenika s University of Massachusetts pokazuju i kako još snažniji utjecaj na smanjenje broja adolescenata koji puše imaju mjere poput poskupljenja cigareta.

Rezultati istraživanja su utemeljeni na podacima prikupljenima od 16244 ispitanika u dobi između 15 i 17 godina te uspoređenima s nalazima o stupnju poštivanja zakona o zabrani cigareta maloljetnicima u saveznim državama u kojima su bili nastanjeni.

Pokazalo se kako je bolju provedbu takvih i sličnih zakona koji ograničavaju pušenje moguće povezati s 21% manjim izgledima za početak pušenja kod adolescenata.

Poskupljenje cigareta je u nekim slučajevima bilo povezano s čak 47% manjim brojem pušača u adolescentskoj dobi, objavio je stručni časopis BMC Public Health.

Procjenjuje se kako 90% pušača prvu cigaretu zapali prije 21. rođendana.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.