Ostalo

Proizvodnja krvnih žila od stanica pacijenata

Objavljeno 25.04.2009.

Yahoo

Američki znanstvenici su uzgojili nove krvne žile namijenjene osobama na dijalizi koristeći se stanicama kože samih pacijenata.
Proizvodnja krvnih žila od stanica pacijenata
 

Istraživači iz kalifornijske tvrtke Cytograft Tissue Engineering vjeruju da će ostvareni napredak u budućnosti omogućiti proizvodnju krvnih žila za pacijente koji imaju poteškoća s cirkulacijom u srcu ili nogama.

Podaci prikupljeni od 10 osoba s uznapredovalom bolešću bubrega pokazuju kako krvne žile uzgojene u laboratoriju uz pomoć proteina podrijetlom iz stanica kože mogu nakon implantacije u ruku pacijenta na dijalizi normalno funkcionirati u razdoblju između 6 i 20 mjeseci.

Nove krvne žile su bile duge 15 do 20 centimetara, a za njihov uzgoj je bilo potrebno između 6 i 9 mjeseci, objavio je znanstveni časopis Lancet.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.9 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.