Ostalo

Doniranje organa - životni hat-trick

Objavljeno 27.04.2009.
U današnjem svijetu, u trci za profitom i u nemilosrdnoj konkurenciji vrlo rijetko se događaju lijepe stvari. Većina zaboravlja na potrebu pomaganja i pridonošenja zajednici. Ovih dana pokrenuli smo jednu lijepu priču koja će nadamo se donijeti boljitak velikom broju naših sugrađana, a uz to biti i primjer koji će slijediti drugi.
Doniranje organa - životni hat-trick
 

U tijeku je humanitarna zdravstveno-edukacijska kampanja pod nazivom "Doniranje organa - životni hat-trick".

Naš nogometni reprezentativac Ivan Klasnić, trenutno jedini aktivni profesionalni nogometaš s presađenim bubregom uključen je u kampanju kao najsvjetliji primjer odnosa prema bolesti i potrebe nastavka normalnog života i promotor je svih aktivnosti.

Uz Ivana Klasnića, ova humanitarna akcija odvija se u organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza, Hrvatskog društva za hipertenziju, Društva za razvitak nefrologije "Prof. dr. Milovan Radonić", Udruge za promicanje i unapređenje zdravstvene kulture - INFO, Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju, a očekujemo pridruživanje i drugih stručnih društava i udruga bolesnika. Akcija se odvija pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske.

Medijski pokrovitelji akcije su Večernji list, Radio Antena, Narodni radio i Europlakat.

Cilj akcije je poboljšati skrb o bubrežnim bolesnicima, ali i o svim kroničnim stanjima koja su rizična za bubrežnu bolest te upozoriti svekoliku javnost na važnost prevencije ne samo kronične bubrežne bolesti nego i ostalih kroničnih bolesti kao što su na prvom mjestu hipertenzija i dijabetes. Jedan od ciljeva je edukacija o pravilnom načinu prehrane s naglaskom na smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli te će se ova akcija odvijati u suradnji s CRASH-programom. Populacija će također biti upoznavana s važnošću bavljenja tjelesnom aktivnošću, redukcijom prekomjerne tjelesne mase i prestankom pušenja.

Akcija će se pridružiti i podržati sve ostale programe koji će raditi na probiru za kronične bubrežne bolesti počevši s najugroženijim dijelom populacije.

Pravovremenim prepoznavanjem i liječenjem kroničnih bubrežnih bolesti pokušali bismo se pridružiti naporima za smanjenje učestalosti bubrežne bolesti i odgoditi kronično zatajenje organa.

Osim mjera primarne prevencije cilj nam je razvijati svijest o doniranju organa nakon smrti, tom plemenitom činu koji je nekoliko puta isticao i papa Ivan Pavao II sa upozorenjem da se to ne događa nužno samo drugima.

Želja nam je upoznati kronične bubrežne bolesnike, ali i sve ostale kako je kvalitetan život moguć i uz transplantiran bubreg, a tu se ponovo vraćamo na primjer našeg Ivana Klasnića koji je dokazao da se strpljenjem, vjerom i snagom može i sa presađenim bubregom živjeti jednakim životom kakvim žive zdrave osobe.

Ova akcija je i početak osnivanja Zaklade koja bi pomagala i pružala potporu osobama koje čekaju na presađivanje organa ili već imaju presadak, te organiziranju preventivnih akcija i nabavci potrebne medicinske opreme.

Kako su ovakve akcije najbolje zrcalo odnosa svakog pojedinca ili udruge prema bližnjima i zajednici u cjelini sigurni smo kako će nam se priključiti mnogi s dovoljno razvijenom svijesti, ali i potrebom za pomaganjem. Nije fraza da je dobro činiti dobro.

Pozivamo Vas da se i Vi uključite u ovu humanitarnu kampanju kako bismo zajedno pomogli onima kojima je pomoć najpotrebnija, ali i prevenciji sa željom da imamo što zdraviju populaciju.

Tiskovna konferencija na kojoj će biti predstavljena Humanitarna akcija bit će 28. travnja 2009. s početkom u 10.00 sati, u zgradi Gradskog poglavarstva Grada Zagreba na Trgu Stjepana Radića 1.

Na tiskovnoj konferenciji Humanitarnu akciju će predstaviti:

Doc. dr. sc. Draško Pavlović, nefrolog u KB "Sestre milosrdnice" - u ime Hrvatskog društva za hipertenziju.

Prof. dr. sc. Dragan Ljutić, Predsjednik Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju

Doc. dr. sc. Sanjin Rački, pročelnik Zavoda za nefrologiju i dijalizu KBC Rijeka, u ime HDNDT-a.

Predstavnik Hrvatskog nogometnog saveza

Zrinka Mach-Medved, ing - u ime Udruge za promicanje i unapređenje zdravstvene kulture.

Robert Kovač, ing, voditelj Humanitarne akcije

Kontakt:

Doc. dr. sc. Bojan Jelaković, predsjednik, HDH-a, član stručnog odbora akcije, 098/780361

Robert Kovač, ing., član organizacijskog odbora akcije, 098/332134

Zrinka Mach-Medved, ing., član organizacijskog odbora akcije, 099/2308962, 091/3181965

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.