Ostalo

Zidna boja koja ubija štetne mikrobe

Objavljeno 28.04.2009.

ABC News

Američki znanstvenici s University of South Dakota su razvili molekulu koja nakon dodavanja konvencionalnim zidnim bojama može u zatvorenim prostorima dovesti do uništenja štetnih bakterija, virusa, plijesni i gljivica.
Zidna boja koja ubija štetne mikrobe
 

Nova molekula nazvana Cl-TMPM se koristi u proizvodnji bezbojnog ulja koje se u kombinaciji s emulzijom utemeljenoj na vodi može dodati bilo kojoj zidnoj boji.

Rezultati eksperimenata koje je objavio stručni časopis Applied Materials & Interfaces pokazuju kako je posebno pripremljena zidna boja u promatranom razdoblju od godinu dana dovodila do uništenja bakterija zlatnog stafilokoka (Staphylococcus aureus) u roku od 10 minuta, a bakterije E. coli već nakon 5 minuta.

Utvrđeno je i da ovakve boje mogu biti učinkovite protiv tzv. superbakterija poput MRSA koje su postale otporne na antibiotike.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.