Muško zdravlje

Pomoć pri određivanju optimalne terapije za rak prostate

Objavljeno 11.05.2009.

Yahoo

Američki znanstvenici s Yale University su identificirali 3 markera povezana s rakom prostate pomoću kojih je moguće predvidjeti stupanj agresivnosti tog oblika karcinoma.
Pomoć pri određivanju optimalne terapije za rak prostate
 

Istraživači vjeruju da će sada biti mnogo lakše razlikovati životno opasne tumore prostate za koje je nužna agresivnija terapija od tumora koji se sporo razvijaju te stoga ne zahtijevaju izvođenje kirurških zahvata koji mogu imati negativne popratne učinke, piše stručni časopis Annals of Internal Medicine.

Rezultati studije su utemeljeni na analizi uzoraka prikupljenih od 1172 muškarca oboljelih od raka prostate.

Pokazalo se da je povećani rizik za smrt od posljedica ove bolesti moguće povezati s većom prisutnošću markera bcl-2 (molekule koja sudjeluje u regulaciji odumiranja stanica), p53 (proteina kojeg proizvodi gen zadužen za borbu protiv tumora), te gušćom mrežom minijaturnih krvnih žila nužnih za razvoj karcinoma.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.