Mladi

Pretilost u dječjoj dobi povećava rizik za srčani udar

Objavljeno 14.06.2009.

BBC

Pretila djeca već u dobi od 7 godina mogu imati zabrinjavajuće visoku razinu pokazatelja povećanog rizika za bolesti srca i srčani udar.
Pretilost u dječjoj dobi povećava rizik za srčani udar
 

Istraživanje provedeno na Nemours Children's Clinic u Jacksonvilleu, Florida, je pokazalo kako pretila djeca imaju do 10 puta veću prisutnost pokazatelja prisutnosti upalnih procesa (C-reaktivnog proteina - CRP) i razvoja ugrušaka (fibrinogena), poznatih faktora rizika za bolesti srca i srčani udar.

Znanstvenici smatraju kako njihovi nalazi ukazuju na potrebu agresivnijih intervencija u kontrolu tjelesne mase kod pretile djece.

U istraživanju je sudjelovalo 202 djece općenito dobrog zdravstvenog stanja, a 115 ih je klasificirano kao pretilo.

Znanstvenici napominju kako nijedno dijete u studiji nije imalo druge simptome koji mogu upozoriti na bolesti srca, poput povišenog krvnog tlaka ili povišene koncenracije kolesterola u krvi, čime se smanjuju izgledi za pravovremeno uočavanje rizika.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.4 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.