Majka i dijete

Cijepljenje djece ključno za kontrolu širenja gripe

Objavljeno 19.06.2009.

Reuters

Britanski znanstvenici smatraju kako je cijepljenje djece najbolji način korištenja ograničenih zaliha cjepiva pri pokušaju kontrole širenja aktualne pandemije gripe.
Cijepljenje djece ključno za kontrolu širenja gripe
 

Mnogi stručnjaci očekuju da će se na sjevernoj hemisferi u jesenskim mjesecima znatno povećati broj osoba zaraženih virusom tipa H1N1, te da u tom slučaju neće biti dovoljno cjepiva za cijelu populaciju.

Znanstvenici s University of Warwick vjeruju da cijepljenje djece uz zaštitu dobne skupine s najvećim rizikom izloženosti virusu istodobno štiti i odrasle osobe koje nisu cijepljene.

Ovaj efekt tzv. skupnog imuniteta bi znatno smanjio potrebu za cjepivom, sugeriraju računalni modeli.

Novi nalazi pokazuju kako su izgledi za širenje infekcije najveći u kućanstvima s najvećim brojem djece, objavio je stručni časopis Epidemiology and Infection.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.