Ostalo

Genetska podloga neuroblastoma

Objavljeno 19.06.2009.

Yahoo

Nedostajući dio DNK na kromosomu 1 uključenom u razvoj živčanog sustava može objasniti zbog čega se kod neke djece razvija tumor neuroblastom.
Genetska podloga neuroblastoma
 

Američki znanstvenici iz Children's Hospital u Philadelphiji napominju kako je njihovo istraživanje prvo koje je pokazalo da i pomanjkanje dijelova genetskog koda utječe na rizik za obolijevanje od raka, objavio je časopis Nature.

U stotinama studija je već utvrđeno da naslijeđene genetske varijante imaju važnu ulogu u povećanju izgleda za razvoj karcinoma.

U novom istraživanju je identificiran i još jedan gen uključen u razvoj neuroblastoma, nazvan NBPF2, koji je dio skupine gena već povezanih s drugim oblicima raka.

Neuroblastom pogađa živčano tkivo koje se još uvijek razvija, a procjenjuje se da uzrokuje 15% svih smrtnih slučajeva od raka kod djece.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.