Majka i dijete

Majčina prehrana utječe na zdravlje kostiju djeteta

Objavljeno 04.07.2009.

BBC

Održavanje zdrave i uravnotežene prehrane u trudnoći je povezano s većim i snažnijim kostima kod potomstva, pokazalo je istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji.
Majčina prehrana utječe na zdravlje kostiju djeteta
 

Znanstvenici s University of Southampton su za potrebe studije pratili prehranu 198 trudnica.

Pokazalo se kako je prehrana s visokim udjelom voća, povrća, žitarica i proizvoda od integralnog zrna, nasuprot prehrani koja je obilovala šećerom, mesnim prerađevinama, pečenim krumpirom i gaziranim napicima, bila povezana s većom veličinom i gustoćom kostiju kod djece u dobi od 9 godina.

Istraživači napominju kako je prehrana trudnica imala važnu ulogu na stanje kostiju kod djece, bez obzira na ostale čimbenike poput pušenja u trudnoći, unosa vitamina D ili socijalnog statusa majki.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.