Ostalo

Povezanost gena i najčešćeg oblika raka mozga

Objavljeno 08.07.2009.

BBC

Skupina američkih i britanskih znanstvenika je identificirala genetske znakove upozorenja za gliom, tip tumora na kojeg se odnosi 50% svih slučajeva raka mozga.
Povezanost gena i najčešćeg oblika raka mozga
 

Stručni časopis Nature Genetics je objavio nalaze prikupljene od oko 5500 ispitanika po kojima su s razvojem glioma povezane 34 inačice na 5 gena.

Utvrđeno je kako osobama koje imaju 8 ili više ovih genetskih inačica prijeti trostruko veći rizik za razvoj glioma.

Istraživači očekuju da će njihov rad rezultirati mogućnošću ranijeg otkrivanja osoba s većim rizikom za pojavu tumora koji u većini slučajeva dovodi do smrti manje od 5 godina nakon dijagnoze.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.