Majka i dijete

Jutarnje mučnine i kvocijent inteligencije djeteta

Objavljeno 02.08.2009.

Reuters

Djeca čije su majke imale intenzivne jutarnje mučnine dok su ih nosile imaju veći kvocijent inteligencije od svojih vršnjaka, tvrde kanadski znanstvenici.
Jutarnje mučnine i kvocijent inteligencije djeteta
 

Istraživači iz Hospital for Sick Children u Torontu svoje tvrdnje temelje na rezultatima prikupljenima od 121 majke i njihove djece u dobi između 3 i 7 godina.

Pokazalo se i kako su jutarnje mučnine u trudnoći povezane i s boljim rezultatima na testovima pamćenja i jezičnih sposobnosti kod djece.

Istraživači napominju kako niti korištenje lijekova za ublažavanje kliničkih simptoma jutarnjih mučnina nije bilo povezano sa slabijim rezultatima na testiranjima djece, objavio je Journal of Pediatrics.

Mučnine su vrlo česte u prvom tromjesečju trudnoće, a povezane su s promjenama u prisutnosti određenih hormona nužnih za razvoj posteljice.

U ranijim istraživanjima su jutarnje mučnine povezivane s manjim rizikom za spontani pobačaj i prerani porod.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(33)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.