Mladi

SAD: "Šokantno" pomanjkanje vitamina D kod djece

Objavljeno 04.08.2009.

Yahoo

Istraživanje provedeno u SAD pokazuje kako je kod 70% djece prisutno pomanjkanje vitamina D, te im stoga prijete veći izgledi za bolesti srca i kostiju.
SAD: "Šokantno" pomanjkanje vitamina D kod djece
 

Znanstvenici s Albert Einstein College of Medicine dodaju kako je jedna od posljedica ovakvog stanja povećavanje broja djece s rahitisom.

Uzrok pomanjkanja vitamina D kod djece leži u nekvalitetnoj prehrani i nedostatnoj izloženosti sunčevom zračenju, pišu istraživači u stručnom časopisu Pediatrics.

Podaci prikupljeni od 6000 djece starije od jedne godine pokazuju kako je ozbiljno pomanjkanje vitamina D prisutno kod njih 9%, a kod dodatnih 61% je manjak vitamina D nešto manje izražen.

Pomanjkanje vitamina D je češće kod djevojčica, posebice onih s viškom kilograma i malim udjelom ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani, dodaju istraživači.

Uz to, manjak vitamina D je češći kod djece koja više od 4 sata dnevno provode gledajući TV ili koristeći računalo.

Budući je teško unijeti dovoljnu količinu vitamina D u organizam isključivo putem prehrane, stručnjaci preporučuju dnevni unos dodatnih 400 međunarodnih jedinica vitamina D, ili 15 do 20 minuta svakodnevnog boravka na suncu.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.