Muško zdravlje

Konzumacija alkohola i rizik za rak

Objavljeno 11.08.2009.

HealthDay

Muškarci koji cijelog života konzumiraju umjerene i velike količine alkoholnih pića imaju veći rizik obolijevanja od nekih oblika raka, pokazuju podaci prikupljani 25 godina od 3600 ispitanika.
Konzumacija alkohola i rizik za rak
 

Kanadski znanstvenici s McGill University u Montrealu napominju kako je povećani rizik za neke karcinome bio vezan uz konzumaciju piva i žestokih alkoholnih pića, ali ne i vina.

Od 13 tipova raka čiju su učestalost istraživači pratili, pokazalo se kako je alkohol povezan s većim izgledima za rak jednjaka, debelog crijeva, želuca, jetre, pluća i prostate.

Rizik obolijevanja je bio najveći kod ispitanika koji su najviše konzumirali alkohol, piše stručni časopis Cancer Detection and Prevention.

Prema nekim procjenama, alkohol je glavni krivac za 5% svih smrtnih slučajeva prouzročenih rakom.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(33)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.