Ostalo

Utjecaj sunčeve svjetlosti na osobe s depresijom

Objavljeno 24.08.2009.

Yahoo

Nedovoljna izloženost sunčevoj svjetlosti kod osoba pogođenih depresijom je povezana sa slabljenjem pamćenja i drugih kognitivnih funkcija, tvrde američki znanstvenici.
Utjecaj sunčeve svjetlosti na osobe s depresijom
 

Istraživači s University of Alabama su usporedili podatke o vremenskim uvjetima i rezultate testiranja kognitivnih sposobnosti 14000 osoba starijih od 45 godina.

Pokazalo se kako osobe kod kojih je za potrebe ranije studije već otkrivena depresija imaju slabije rezultate na testovima ako su u prethodna dva tjedna zbog vremenskih uvjeta "uhvatili" manje sunčeve svjetlosti.

Ispitanici koji su bili najmanje izloženi sunčevoj svjetlosti su imali u prosjeku dvostruko veće izglede za poteškoće s pamćenjem i drugim kognitivnim sposobnostima, objavio je stručni časopis Environmental Health.

Ovakva veza nije uočena kod osoba koje nisu imale simptome depresije.

Znanstvenici vjeruju kako je dobivene rezultate moguće objasniti utjecajem sunčeve svjetlosti na kognitivno funkcioniranje preko već poznatog hormonalnog mehanizma koji povezuje sunčevu svjetlost i raspoloženje.

Nedavna istraživanja su već ukazala na utjecaj "hormona raspoloženja" melatonina i serotonina na kognitivne funkcije.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.