Ostalo

Konzumacija marihuane i rizik za rak

Objavljeno 31.08.2009.

Reuters

Osobe koje duži niz godina konzumiraju marihuanu imaju u prosjeku 62% manje izglede za obolijevanje od raka glave i vrata, piše časopis Cancer Prevention Research.
Konzumacija marihuane i rizik za rak
 

Američki znanstvenici su pratili 434 pacijenta s rakom glave i vrata te 547 zdravih osoba iz kontrolne skupine.

Nakon što su u obzir uzeli faktore rizika poput pušenja i konzumacije alkohola istraživači su izračunali kako redovita konzumacija marihuane prosječno 3 puta u 14 dana može više nego prepoloviti izglede za razvoj raka glave i vrata.

Rizik je bio dodatno smanjen kod konzumenata marihuane koji su počeli pušiti kanabis nakon 20. godine života.

Znanstvenici s Brown University vjeruju da su za ovakve rezultate odgovorni učinci spojeva kanabinoida u marihuani koji su se već u nekim ranijim studijama pokazali djelotvornima protiv stanica raka prostate.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.