Ostalo

Nova metoda ranog otkrivanja raka pluća

Objavljeno 01.09.2009.

Reuters

Senzor proizveden od zlatnih nanočestica može identificirati rak pluća u dahu pacijenta te ukazati na prisutnost tumora i prije nego što postanu vidljivi na rendgenu.
Nova metoda ranog otkrivanja raka pluća
 

Izraelski znanstvenici s instituta Technion u Haifi kažu kako će ovaj uređaj imati pristupačnu cijenu koja će omogućiti svakodnevnu uporabu u ordinacijama obiteljskih liječnika.

Nalazi dosadašnjih testiranja provedenih na 106 ispitanika pokazuju kako senzor ima preciznost otkrivanja raka pluća od 86%, piše časopis Nature Nanotechnology.

Nova se tehnologija temelji na identifikaciji organskih spojeva prisutnih u dahu pacijenata s tumorom na plućima.

Već su ranije studije pokazale kako je uz pomoć dresiranih pasa moguće otkriti 99% uzoraka s ovim spojevima.

Rak pluća godišnje u svijetu odnosi 1,3 milijuna života, više od bilo kojeg drugog oblika karcinoma.

Dijelom i zbog toga što se bolest najčešće otkriva tek u odmaklom stadiju razvoja, samo 15% oboljelih živi i 5 godina nakon dijagnoze.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.