Majka i dijete

Zagađenje utječe na spol novorođenčadi

Objavljeno 18.09.2009.

Reuters

Izloženost nekim industrijskim kemikalijama je povezana sa smanjenim brojem rođenih djevojčica, sugerira istraživanje američkih znanstvenika s Emory University u Atlanti.
Zagađenje utječe na spol novorođenčadi
 

Stručni časopis Environmental Health je objavio rezultate o utjecaju dvaju kemikalija - PBB i PCB - čija je uporaba u međuvremenu zabranjena.

PBB je korišten u proizvodnji plastike, elektronike i tekstila, a PCB u nizu proizvoda od fluorescentnih rasvjetnih tijela preko izolacije do insekticida.

Ove su kemikalije i dalje prisutne u okolišu, a mogu se akumulirati u masnom tkivu sisavaca, riba i ptica.

Rezultati istraživanja su utemeljeni na analizi podataka prikupljenih u američkoj saveznoj državi Michigan u kojoj je 70-ih godina prošlog stoljeća određena količina ovih kemikalija pogreškom završila u stočnoj hrani te je zatim došlo do kontaminacije mesa, mlijeka i jaja.

Prema nekim podacima, PCB i PBB utječu na razinu muških i ženskih spolnih hormona, pa istraživači zaključuju da to objašnjava dobivene rezultate.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.