Ostalo

Identificiran gen ključan za širenje raka

Objavljeno 06.10.2009.

BBC

Britanski znanstvenici s University of Cambridge su identificirali gen koji je uključen u više od polovice svih slučajeva raka dojke.
Identificiran gen ključan za širenje raka
 

Gen nazvan NRG1 je povezan i s karcinomima debelog crijeva, prostate, jajnika i mokraćnog mjehura.

Istraživači vjeruju da će njihovo otkriće pružiti važne informacije o mehanizmima širenja raka, piše stručni časopis Oncogene.

NRG1 je smješten na kromosomu 8, a u normalnim okolnostima pomaže pri onemogućavanju razvoja raka.

Znanstvenici napominju kako se svi rađamo s cjelovitim i potpuno funkcionalnim genom NRG1, no nakon što dođe do oštećenja otvara se mogućnost obolijevanja od karcinoma.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.