Ostalo

Potisnuta ljutnja povećava rizik za srčani udar

Objavljeno 29.11.2009.

BBC

Muškarci koji otvoreno na pokazuju svoju ljutnju prouzročenu nepravdom na radnom mjestu imaju dvostruko veći rizik da će doživjeti srčani udar, objavili su švedski znanstvenici.
Potisnuta ljutnja povećava rizik za srčani udar
 

Istraživanje provedeno na uzorku od 2755 ispitanika se bavilo utjecajem koji konflikti s kolegama ili nadređenima na radnom mjestu imaju na zdravlje srca.

Journal of Epidemiology and Community Health piše kako je suprotstavljanje u situacijama u kojima smatraju da im je nanesena nepravda kod ispitanika povezano s dvostuko manjim izgledima za srčani udar ili teže oblike bolesti srca nego kod ispitanika koji su u takvim slučajevima najčešće potiskivali svoje negativne emocije.

Istraživači vjeruju kako potisnuta ljutnja ima fiziološke posljedice koje dovode do povišenja krvnog tlaka i trajnih teških posljedica na kardiovaskularni sustav.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(24)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.