Mladi

Nova edukativna računalna igra – “Pobijedi HIV i druge spolne infekcije”

Objavljeno 13.01.2010.

Igri možete pristupiti na: http://www.zdravlje.hr/clanak.php?id=13449

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo kreirao je novu interaktivnu edukativnu online računalnu igru o HIV-u i drugim spolno prenosivim infekcijama koja je objavljena na zdravstvenom portalu zdravlje.hr u prvom tjednu mjeseca siječnja 2010. godine.
Nova edukativna računalna igra – “Pobijedi HIV i druge spolne infekcije”
 

Cilj igre je na zabavan način educirati sudionike o rizicima i načinima zaštite od HIV infekcije i drugih spolno prenosivih infekcija.

Igra pod nazivom „Pobijedi HIV i druge spolne infekcije!" izrađena je u edukativne svrhe, u okviru preventivnog programa „Rada Centara za dobrovoljno, anonimno i besplatno testiranje na HIV" čiji je nositelj Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a financira ga Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH. Igru je prema predloženom scenariju stručnjaka izradio Info izlog d.o.o.

Postavljanjem računalne igre na portal HZJZ-a zdravlje.hr predstavili smo sadržaj na temu HIV/AIDS-a i drugih spolno prenosivih infekcijama kroz igru u svrhu edukacije javnosti, osobito mladih.

Cilj igre je na zabavan način educirati sudionike o rizicima i načinima zaštite od HIV infekcije i drugih spolno prenosivih infekcija te im pružiti informacije o dobrovoljnom, anonimnom i besplatnom savjetovanju i testiranju na HIV kako bi stekli znanje i povećali svijest o brizi za svoje zdravlje.


Kratki opis igre

Igra se sastoji od dva nivoa. Igrom se kreće muški ili ženski igrač. Sve je u igri jednako za muške i ženske osobe, osim vizualnog prikaza igrača koji sudionik odabire na početku igre. Cilj je proći kroz igru u što kraćem vremenu, i sa što više sakupljenih bodova i točnih odgovora. Igrač se kreće pomoću navigacijskih tipki na tipkovnici (4 tipke sa strelicama na desnoj strani - lijevo, desno, s mogućnošću skokova i čučnjeva). Na početku igrač ima određenu energiju koja se smanjuje kako vrijeme prolazi.Tijekom prolaska kroz igru igraču se postavljaju pitanja s ponuđenim odgovorima od kojih je jedan točan i treba ga označiti. Igrač nailazi i na različite simbole, od kojih neke treba sakupljati, a neke izbjegavati.

Simbole „Crvena vrpca (tzv. red ribbon, simbol borbe protiv HIV/AIDS-a) i „Edukativna brošura" potrebno je sakupljati jer donose bodove. Kad se sakupi crvena vrpa, osim bodova, igrač dobije i pitanje, pri čemu točan odgovor donosi dodatne bodove, a netočan ih oduzima. Igrač nailazi i na simbole uzročnika raznih spolno prenosivih infekcija (HIV, HPV, klamidija, itd.), koje treba izbjeći. Ako igrač dodirne te simbole, otvara mu se pitanje vezano uz konkretnu zaraznu bolest, a u slučaju netočnog odgovora energija se smanjuje. Energija se povećava „posjetom liječniku" tj. sakupljanjem simbola „Glava liječnika sa stetoskopom". U igri se nalazi i simbol „Upitnik". Kad igrač stane pokraj tog simbola, na ekranu se otvara tekst: plavi upitnik sadrži zanimljivosti o HIV/AIDS-u i spolno prenosivim infekcijama, a ljubičasti objašnjenja za igranje. Na kraju igre igrač može pogledati statistiku igre (prikupljeni bodovi, vrijeme potrebno da se dođe do cilja, točni i netočni odgovori). 




Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.