Mladi

Izloženost olovu trajno oštećuje bubrege

Objavljeno 13.01.2010.

Reuters

Već i mala koncentracija olova u krvi je dovoljna za oštećenja bubrega kod tinejdžera, upozoravaju američki znanstvenici s Johns Hopkins University u Baltimoreu.
Izloženost olovu trajno oštećuje bubrege
 

Njihovi nalazi sugeriraju kako do oštećenja bubrega dovode koncentracije olova koje su trostruko manje od onih koje su se dosad smatrale bezopasnima.

Stručni časopis Archives of Internal Medicine je objavio rezultate prikupljene od 769 ispitanika u dobi između 12 i 20 godina.

Istraživači napominju kako se uočena oštećenja prouzročena olovom u kasnijoj žvotnoj dobi mogu dodatno pogoršati zbog posljedica povišenog krvnog tlaka i dijabetesa.

Koncentracija olova u krvi je bila najviša kod djece čiji su roditelji bili slabijeg obrazovanja i socioekonomskog statusa.

Najčešći izvori kontaminacije olovom su industrija i boje, dodaju istraživači.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.