Majka i dijete

Krvni test za ranije otkrivanje spola fetusa

Objavljeno 20.01.2010.

Yahoo

Nizozemski znanstvenici su razvili krvni test kojim je spol fetusa moguće točno odrediti znatno ranije nego ultrazvukom, piše časopis Obstetrics & Gynecology.
Krvni test za ranije otkrivanje spola fetusa
 

Istraživači napominju kako u nekim slučajevima postoje medicinski razlozi za rano otkrivanje spola fetusa, za što su se dosad koristili isključivo invazivni testovi koji mogu povećati izglede za pobačaj, primjerice amniocenteza.

Novi test se pokazao 100% točnim u utvrđivanju spola fetusa kod 201 trudnice.

Testiranja su provođena već u 7. tjednu trudnoće, a bila su utemeljena na otkrivanju dvaju gena na Y kromosomu, prisutnom samo kod muških fetusa.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.