Majka i dijete

Prerano rođena djeca češće pate od depresije

Objavljeno 29.01.2010.

Reuters

Djeca rođena prerano i s vrlo malom porođajnom masom imaju veći rizik za depresiju, anksioznost i hiperaktivnost, objavili su američki znanstvenici s University of Iowa.
Prerano rođena djeca češće pate od depresije
 

Prema nekim ranijim istraživanjima, kod djece rođene znatno prije isteka 40 tjedana trudnoće su povećani izgledi i za slabije rezultate na testovima inteligencije.

U novoj studiji su analizirani podaci za 104 djece u dobi između 7 i 16 godina, a na simptome depresije, anksioznosti i hiperaktivnosti nisu utjecali socioekonomski status obitelji niti kvocijent inteligencije djece.

Najizraženiji faktor rizika je bila smanjena porođajna masa, što ukazuje na biološku podlogu uočenih poteškoća, piše časopis Pediatrics.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.