Majka i dijete

Trudnoća smanjuje rizik za reumatoidni artritis

Objavljeno 03.04.2010.

Yahoo

Novo istraživanje provedeno u SAD pokazuje kako žene koje su rodile imaju manji rizik obolijevanja od reumatoidnog artritisa u odnosu na žene koje nisu imale djece.
Trudnoća smanjuje rizik za reumatoidni artritis
 

Znanstvenici iz Fred Hutchinson Cancer Research Centera i njihovi kolege s University of Washington dodaju kako je ova bolest inače češća kod žena nego kod muškaraca, a karakterizira je napad imunološkog sustava organizma na tkivo zglobova, uzrokujući upalu, bolove i progresivna oštećenja.

Po riječima istraživača, zaštitni učinak trudnoće bi se mogao temeljiti na utjecaju stanica fetusa koje ostanu u organizmu majke i nakon trudnoće.

Rezultati se temelje na podacima prikupljenima od 310 ispitanica kojima je dijagnosticiran reumatoidni artritis te 1418 zdravih žena iz kontrolne skupine.

U prosjeku su žene koju su rodile barem jednom imale 39% manji rizik za reumatoidni artritis, objavio je časopis Arthritis & Rheumatism.

Znanstvenici napominju kako je uočena poveznica bila manje izražena kod ispitanica srednje i starije životne dobi.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.