Mladi

Stručnjaci o idealnoj prehrani za pretile tinejdžere

Objavljeno 05.04.2010.

Reuters

Prehrana s visokim udjelom proteina i malim udjelom ugljikohidrata može, uz nadzor stručnjaka, biti sigurna i učinkovita u smanjenju tjelesne mase kod pretilih tinejdžera.
Stručnjaci o idealnoj prehrani za pretile tinejdžere
 

Američki znanstvenici s University of Colorado dodaju kako su ostale opcije za mlade pretile osobe ograničene, piše Journal of Pediatrics.

Prema nekim ranijim studijama, ovakva prehrana može kod djece imati negativan utjecaj na tjelesni razvoj i koncentraciju kolesterola u krvi, pa stručnjaci upozoravaju na nužnost nadzora stručnjaka.

U novom istraživanju je sudjelovalo 46 pretilih tinejdžera te se nakon 13 tjedana pokazalo kako prehrana s visokim udjelom proteina i malim udjelom ugljikohidrata dovodi do prosječnog smanjenja tjelesne mase za oko 14 kilograma.

Također, u sljedećih 9 mjeseci nakon kraja dijete nije došlo do ponovnog povećanja tjelesne mase.

Sudionici su imali prosječnu dob od 14 godina, a na početku dijete im je tjelesna masa bila najmanje 175% veća od idealne za njihovu dob i visinu.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.