Majka i dijete

Konzumacija alkohola u trudnoći povećava rizik za leukemiju kod djeteta

Objavljeno 07.05.2010.

Reuters

Istraživanje provedeno u Francuskoj je ukazalo na veći rizik obolijevanja od akutne mijeloične leukemije (AML) kod djece čije su majke u trudnoći pile alkoholna pića.
Konzumacija alkohola u trudnoći povećava rizik za leukemiju kod djeteta
 

Znanstvenici su na temelju podataka prikupljenih za potrebe ranijih studija izračunali da je konzumacija bilo kakvog alkohola u trudnoći povezana s prosječno 56% većim izgledima za AML kod djece.

Negativan utjecaj alkohola je bio izraženiji ako je konzumiran u kasnijoj fazi trudnoće, napominju istraživači.

Po njihovim riječima, radi se o rijetkom obliku ove bolesti koji ima više uzroka, a od nje obolijeva 8 od milijun djece.

Vjeruje se da do razvoja leukemije dolazi zbog interakcije između gena i čimbenika iz okoliša, piše časopis Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.