Mladi

Preseljenje roditelja utječe na izglede za autizam kod djece

Objavljeno 24.05.2010.

BBC

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji sugerira kako mjesto na kojem su živjeli roditelji može u velikoj mjeri povećati rizik da će dijete biti autistično.
Preseljenje roditelja utječe na izglede za autizam kod djece
 

Na temelju podataka prikupljenih od roditelja koji su u Veliku Britaniju doselili iz drugih dijelova svijeta, znanstvenici su uočili kako čak 5 puta veći rizik za autizam imaju djeca osoba rođenih na Karibima.

Nešto je manji rizik bio prisutan kod djece čiji su roditelji ranije živjeli u Africi i Aziji.

U istraživanju u kojem je sudjelovalo 428 djece prećene 6 godina je utvrđeno i kako djeca osoba koje su doselile iz europskih zemalja nemaju veći rizik za autizam.

Znanstvenici napominju kako sa sigurnošću mogu isključiti mogućnost da je riječ o utjecaju etničkog podrijetla roditelja.

Prema jednoj teoriji, stres povezan s preseljenjem bi mogao biti "okidač" za autizam - neke ranije studije su već ukazale na mogućnost utjecaja sličnih faktora u pojavi shizofrenije.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.