Muško zdravlje

PTSP može povećati rizik za dijabetes

Objavljeno 26.05.2010.

Reuters

Prisutnost simptoma posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) je povezana s većim izgledima za razvoj dijabetesa, pokazala je studija provedena među pripadnicima američke vojske.
PTSP može povećati rizik za dijabetes
 

Podaci prikupljeni od 44754 ispitanika sugeriraju kako je PTSP jači faktor rizika za dijabetes nego depresija.

Znanstvenici vjeruju da je uzrok tome reakcija na stres koja pridonosi razvoju upala u organizmu te tako smanjuje osjetljivost na inzulin, hormon zadužen za regulaciju koncentracije šećera u krvi.

Nakon što su u obzir uzeli čimbenike poput dobi, spola, tjelesne mase i etničkog podrijetla, istraživači su izračunali da PTSP udvostručuje izglede za razvoj dijabetesa tipa 2, objavio je časopis Diabetes Care.

Procjenjuje se kako od dijabetesa pati 11% Amerikanaca starijih od 20 godina, te da više od trećine američkih veterana ratova u Iraku i Afganistanu ima simptome PTSP-a.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.