Ostalo

Novi uvid u razvoj dijabetesa tipa 2

Objavljeno 08.07.2010.

Yahoo

Stanične promjene u masnom tkivu imaju važnu ulogu u razvoju dijabetesa tipa 2, pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika s University of Cincinnati.
Novi uvid u razvoj dijabetesa tipa 2
 

Oni su otkrili da su ove promjene povezane s upalnim procesima prisutnima kod pacijenata čija je pretilost dovela do rezistencije na inzulin i dijabetesa tipa 2.

Naime, utvrđeno je kako gen po imenu PKC-zeta može potaknuti upale tako što stanice masnog tkiva potiče na izlučivanje interleukina-6, supstance koja u jetri promovira rezistenciju na inzulin.

Dosad se vjerovalo kako do ovakvih upala dovodi imunološki sustav organizma, odnosno njegove T-stanice i makrofagi.

Istraživači vjeruju da će njihovi nalazi dovesti do razvoja novih lijekova za dijabetes tipa 2, ali i omogućiti bolje razumijevanje nastanka agresivnih karcinoma, objavio je časopis Cell Metabolism.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.