Seksualnost

Studija ukazuje na povezanost HPV-a i raka kože

Objavljeno 11.07.2010.

Business Week

Američki znanstvenici s Dartmouth Medical School su otkrili kako osobe zaražene humanim papiloma virusom (HPV) imaju i veće izglede za obolijevanje od drugog najčešćeg oblika raka kože.
Studija ukazuje na povezanost HPV-a i raka kože
 

HPV je već ranije povezan s karcinomima vrata maternice i grla.

Novi rezultati pokazuju kako je rizik za rak kože kod osoba s HPV-om dodatno trostruko povećan ako uzimaju lijekove namijenjene potiskivanju funkcije imunološkog sustava.

Istraživači napominju kako nisu dokazali uzročno-posljedičnu vezu između HPV-a i raka kože.

Ipak, podaci prikupljeni od gotovo 2500 ispitanika ukazuju na prosječno 44% veći rizik obolijevanja od drugog najčešćeg oblika raka kože kod osoba koje su inficirane s 2-3 tipa HPV-a.

Ispitanici s 4-8 tipova HPV-a su imali 51% veći rizik za ovaj oblik raka kože, dok je prisutnost više od 8 tipova HPV-a bila povezana sa 71% većim rizikom, objavio je British Medical Journal.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.