Ostalo

Kosti mogu utjecati na razvoj dijabetesa

Objavljeno 24.07.2010.

BBC

Skelet ima ključnu ulogu u regulaciji prisutnosti šećera u krvi te bi zbog toga mogao biti čimbenik koji pridonosi pojavi dijabetesa, kažu američki znanstvenici s Columbia University.
Kosti mogu utjecati na razvoj dijabetesa
 

Znanstveni časopis Cell je objavio rezultate testiranja provedenih na miševima po kojima je proces razlaganja stare koštane mase povezan i s održavanjem zdrave koncentracije šećera u krvi preko hormona osteokalcina.

Osteokalcin se izlučuje iz kostiju, a potiče proizvodnju inzulina u gušterači.

Istraživači vjeruju da će njihovi rezultati omogućiti razvoj lijekova koji će preko ovog mehanizma omogućiti kvalitetniju terapiju za dijabetes tipa 2.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.