Ostalo

Studija ukazuje na povezanost sjedenja i trajanja života

Objavljeno 24.07.2010.

U.S. News and World Report

Istraživanje provedeno u SAD sugerira kako osobe koje duže sjede žive u prosjeku kraće, objavio je American Journal of Epidemiology.
Studija ukazuje na povezanost sjedenja i trajanja života
 

Uočena je veza bila neovisna o čimbenicima poput pretilosti, pokazali su podaci prikupljeni tijekom 14 godina od 120000 ispitanika.

Neke ranije studije su već dovele u vezu sjedenje i veće izglede za pretilost, dijabetes tipa 2, bolesti srca i nezdravu prehranu kod djece.

U prosjeku su sudionice novog istraživanja imale 37% veći rizik za smrt ako su svakodnevno sjedile najmanje 6 sati, u odnosu na svoje vršnjakinje koje su dnevno provodile manje od 3 sata u sjedećem položaju.

Kod muških ispitanika je ovaj rizik bio 17% veći.

Ipak, rizik za smrt povezan s trajanjem sjedenja je dodatno rastao ako su ispitanici bili tjelesno neaktivni, te se penjao do 94% za žene i 48% za muškarce.

Znanstvenici vjeruju kako je dobivene rezultate barem djelomično moguće objasniti utjecajem dugotrajnog sjedenja na prisutnost hormona koji utječu na koncentraciju triglicerida, kolesterola i drugih markera za niz bolesti.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.